null Beeld

Lucide dromen: zo werkt het en zo kun je dit trainen

Misschien herken je het wel, ergens diep in je droomwereld merk je ineens bewust dat je aan het dromen bent. Dit verschijnsel wordt ook wel lucide dromen genoemd. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies in je hersenen? En kun je dit ook trainen?

We zochten het uit. Alles wat je wil weten over lucide dromen op een rijtje:

Wat zijn lucide dromen?

Lucide dromen zijn dromen waarin je tijdens het slapen bewust herkent dat je aan het dromen bent. De term ‘lucide’ staat dan ook voor helder en werd al in 1913 geïntroduceerd door de Nederlandse psychiater Frederik van Eerden. Wanneer je in je droom bij bewustzijn bent, kun je dus ook invloed op je droom uitvoeren en deze sturen. Uit een hersenonderzoek naar slapende personen blijkt dat tijdens lucide dromen het voorste gedeelte van je hersengebied actief wordt. Dit terwijl dat gebied tijdens het slapen normaal maar weinig doet. Sommige mensen hebben altijd lucide dromen, maar je kunt dit ook trainen.

Jezelf leren om lucide te dromen

Als je je bewust wil worden van het feit dat je droomt, dan kun je jezelf aanleren om lucide te dromen. Dat doe je door jezelf overdag de volgende vragen te stellen: droom ik of ben ik wakker? Waar ben ik? Wat ben ik aan het doen? Kan dat eigenlijk wel? Bestaat deze ruimte echt? Het lijken misschien gekke vragen wanneer je wakker bent, maar door hier overdag vaker mee bezig te zijn, komen deze vragen ook tijdens het dromen terug. En op het moment dat je dan door een maanlandschap op een paarse wolk vliegt met een leeuw aan je zij, kom je er door die vragen waarschijnlijk ineens achter dat je aan het dromen bent.

Invloed uitoefenen in je droom

Wanneer je jezelf voldoende hebt getraind om in je droom bewust te herkennen dat je droomt, kun je hier ook invloed op uit proberen te oefenen. Dat doe je door tijdens lucide dromen in beweging te blijven. Merk je dat je droomt, probeer dan in je dromen actieve handelingen uit te voeren door bijvoorbeeld een stukje te gaan vliegen. Iedere nacht droom je ongeveer twee uur, waardoor je flink de tijd hebt om je wildste dromen waar te maken. Je kunt jezelf voor het slapengaan ook alvast een duwtje in de goede richting te geven door vooraf alvast na te denken over waar je over wil dromen. Door dit vaak genoeg te herhalen zul je merken dat je hersenen dit in je droom meenemen. Maar ook door meditatie of ademhalingsoefeningen kun je jezelf alvast tot rust te brengen om zo extra helder je dromen in te gaan.

Droomdagboek

Een extra tip om nog meer uit je lucide dromen te halen is om een droomdagboek naast je bed te leggen. Probeer direct wanneer je wakker wordt je dromen op te schrijven. Hierdoor word je niet alleen nog bewuster van je dromen - waardoor je makkelijk lucide dromen opwekt - maar je kunt ook patronen herkennen. Misschien droom je wel telkens dat je vast zit in een stilstaande auto of juist dat je kunt vliegen. Hieruit kun je vervolgens weer allerlei dingen opmaken die misschien alleen op onbewust niveau hebt verwerkt.

Lees ook: Droomdeskundige Bas Klinkhamer legt uit wat onze dromen betekenen

Zijn lucide dromen gevaarlijk?

Het klinkt misschien een beetje eng om tijdens het dromen bewust te zijn van het feit dat je droomt. Maar dromen zijn juist goed om onverwerkte situaties en informatie een plek te geven. Zeker als je hier in je bewustzijn niet bij kunt. Het wordt daarom ook wel 'mindfulness tijdens het slapen' genoemd. De angst bij lucide dromen is vaak dat je dromen niet meer van werkelijkheid kunt onderscheiden. Die kans is echter klein, omdat je juist gerichter met je dromen bezig bent. Alleen wanneer je last hebt van psychische klachten is het verstandig om niet te proberen om bewust te zijn van je dromen. Lucide dromen kunnen je dan in de war maken.

Lucide dromen zonder aanpassingen

Mocht je het toch spannend vinden, dan kun je lucide dromen ook alleen gebruiken om bewust mee te maken wat je droomt en weg te blijven van het beïnvloeden van je dromen. In dit geval kun je een bepaald onbewust probleem of verlangen helder te maken, zonder dat je situaties bewust aanpast.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest,

, Happinez, Radboud Universiteit, Helder dromen

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden