Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers: luchtvervuiling dringt door tot in de baarmoeder

onderzoekers-luchtvervuiling-dringt-door-tot-in-de-baarmoeder.jpg

Eerder dit jaar werd bekend dat luchtvervuiling wereldwijd één van de grootste bedreigingen voor de gezondheid vormt. Belgische onderzoekers hebben nu ontdekt dat vervuilende stoffen in de lucht nog dieper ons lichaam binnendringen dan eerder werd gedacht. 

Wetenschappers van de Universiteit van Hasselt vonden roetdeeltjes in de placenta van 28 willekeurige vrouwen.

Bedreiging voor de foetus

Roetdeeltjes ontstaan door het verbranden van kolen, hout, stookolie of dieselolie. Via de luchtwegen komen die vermoedelijk in de bloedbaan terecht. Of de deeltjes daar schade toebrengen aan de baby is niet bewezen, maar volgens de onderzoekers ook niet ondenkbaar. “We hebben die deeltjes gevonden aan de binnenzijde van de placenta, waar de bloedsomloop van moeder en foetus een geheel vormen”, zegt onderzoeksleider Tim Nawrot.

Mogelijke gevolgen

Eerder onderzoek toont aan dat luchtvervuiling een nadelig effect heeft op baby’s. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam zagen een verband tussen een hogere blootstelling aan fijnstof in de baarmoeder en een dunnere hersenschors van de kinderen tussen 6 en 10 jaar oud. De kinderen hadden daardoor een minder goed ontwikkelde impulscontrole. Ook worden kinderen -door blootstelling aan luchtvervuiling- vaak te vroeg geboren met een lager geboortegewicht.

Minder celdeling

Andere wetenschappers ontdekten dat deze kinderen kortere telomeren (de uiteinden van chromosomen) hebben. Dit betekent dat de cellen al bij de geboorte minder potentie hebben om te delen. Een oorzakelijk verband is echter nog nooit aangetoond. Het is volgens de wetenschappers nog niet duidelijk of de roetdeeltjes direct de foetus binnendringen of indirect voor schade zorgen.

Nanodeeltjes

Ook werd de moederkoek -van vrouwen die een miskraam hebben gehad- onderzocht. Het bleek dat roetdeeltjes soms al na twaalf weken zwangerschap in de placenta terechtkomen. Een kwetsbare fase, want in die weken worden de organen van de foetus aangelegd. Toch is er volgens hoogleraar Nawrot niet direct reden tot paniek. “De uitstoot van koolstof is de afgelopen jaren sterk gedaald. Zware vrachtwagens hebben nu bijvoorbeeld een roetfilter waardoor de concentratie roetdeeltjes in de lucht omlaag is gegaan.”

Wel is het volgens hem belangrijk dat er meer studie wordt gedaan. “Als roetdeeltjes door de placentabarrière kunnen, dan lukt dat andere nanodeeltjes, zoals nanoplastics, vermoedelijk ook.”

Lees ook
Onderzoek: klimaatverandering heeft mogelijk invloed op vruchtbaarheid

Bron| Volkskrant, NRC
Beeld| iStock

Ook interessant