Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van hoofdpijn zodra het weer verandert? Zó weet je of je gevoelig bent voor luchtdruk hoofdpijn

luchtdruk-hoofdpijn.jpg

Kun jij het aan je hoofd merken als het gaat onweren of regenen? Dat zit niet tussen je oren. Barometische drukhoofdpijn, ook wel hoofdpijn door de luchtdruk, bestaat echt. We leggen je uit welke klachten je hierdoor kunt krijgen en wat je ertegen kunt doen. 

En dít is de reden dat je hier juist nu meer last van kunt hebben. 

Hoofdpijn door de luchtdruk

Uit een Amerikaans onderzoek van de National Headache Foundation blijkt dat zeven op de tien mensen hoofdpijn ervaart wanneer het weer verandert. Dat kan onder andere te maken hebben met een stijgende vochtigheid, toenemende wind, meer bewolking of een temperatuurswisseling, maar de grootste boosdoener voor dit soort hoofdpijn is een verandering van de luchtdruk. Dat komt omdat wanneer de luchtdruk snel daalt, de lucht in je bij- en voorhoofdsholten uitzet. Hierdoor komt er meer druk op je bloedvaten te staan en daardoor kun je hoofdpijn krijgen. Naast een verandering van het weer kun je ook last krijgen van hoofdpijn door een andere luchtdruk tijdens het vliegen of in de bergen.

Hoofdpijnklachten

Aan Glamour UK legt huisarts Chris George uit dat er niet heel veel onderscheid is tussen normale hoofdpijn en hoofdpijn door de dalende luchtdruk. Het grootste verschil is dat je hierdoor ook misselijk kunt worden of overgevoelig kunt zijn voor licht. Dit lijkt een beetje op de klachten die ook bij een migraineaanval kunnen optreden. 

Vaker last in de herfst 

Als je gevoelig bent voor hoofdpijn door een verandering van de luchtdruk, is de kans groot dat je rond de herfst de meeste klachten ervaart. Dat komt omdat vooral in het najaar de luchtdruk van dag tot dag snel kan veranderen. Over het algemeen worden rond deze periode van het jaar ook de laagste luchtdrukwaardes gemeten. In de zomer is de luchtdruk vaak het hoogste. 

Lees ook: Word jij regelmatig wakker met hoofdpijn? Dít kan de oorzaak zijn

Wat te doen tegen luchtdruk hoofdpijn?

Helaas kun je het weer moeilijk veranderen, maar huisarts George heeft wel een paar tips die de klachten bij hoofdpijn door de luchtdruk kunnen verlichten. Mochten dat niet werken, dan kun je altijd nog gebruik maken van pijnstillers, zoals paracetamol, om je klachten te verminderen wanneer het weer omslaat. 

  • Voldoende drinken 

Het is belangrijk om dagelijks voldoende vocht binnen te krijgen om standaardhoofdpijn, maar ook klachten door de luchtdruk te voorkomen. Je hersenen bestaan voor een groot deel uit water. Als deze al een klein beetje uitgedroogd raken, zetten de bloedvaten in je hersenen uit om toch nog zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van het vocht dat wel aanwezig is. Dat uitzetten zorgt voor een drukkend gevoel tegen je hersenvlies, waardoor je hoofdpijn krijgt. Drink daarom minimaal 1,5 liter vocht per dag. 

  • Sla geen maaltijden over

Wanneer je weinig hebt gegeten, daalt je bloedsuikerspiegel. Hierdoor geeft je lichaam volgens George hormonen vrij, waardoor je bloeddruk verhoogt en je bloedvaten vernauwen. Dit resulteert in hoofdpijn en die extra factor wil je daarom vermijden bij een lagere luchtdruk. 

  • Blijf bewegen

Ook voldoende lichaamsbeweging kan helpen om hoofdpijn door de luchtdruk te verminderen. Doordat je beweegt maak je endorfine (een gelukshormoon) aan. Dit hormoon verzacht de pijn.

  • Voldoende ontspannen 

Daarnaast helpt het om voldoende te ontspannen om endorfine aan te maken, waardoor je de pijn verlicht. Van een massage tot me-time: als de luchtdruk laag is, is het de hoogste tijd voor een momentje voor jezelf. 

Bron | Glamour UK, NU.nl
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant