Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van een loopoor? Dit zijn de mogelijke oorzaken

loopoor.jpg

Een loopoor klinkt niet alleen erg onsmakelijk, het voelt ook niet bepaald prettig. Bij deze aandoening komt, zoals de naam misschien al doet vermoeden, vocht uit het oor gelopen. Een loopoor gaat vaak gepaard met verkoudheid, maar er zijn meestal andere oorzaken die hieraan voorafgaan. 

Gelukkig is een loopoor vaak niet heel ernstig, al kan het wel vervelende oorpijn opleveren. 

Zo herken je een loopoor

De naam laat dus weinig aan de verbeelding over. Een loopoor kun je namelijk herkennen doordat er vocht uit je oor komt. Dit kan helder van kleur zijn, maar ook groengelig pus of zelfs bloed bevatten. Niet zo gek dat een loopoor daarom vaak ook gepaard gaat met oorpijn. Je kunt daarnaast ook last krijgen van jeuk in je oor en tijdelijk slechter horen. Daarnaast hebben veel mensen ook last van verkoudheid of een infectie aan de luchtwegen, keel, amandelen of neusbijholten. Een loopoor komt vooral veel bij baby’s en kinderen voor, maar ook als volwassene kun je hier last van hebben. 

Meest voorkomende oorzaken van een loopoor

Er zijn verschillende oorzaken van een loopoor. Zo krijgen veel kinderen hier bijvoorbeeld last van na het plaatsen van buisjes. Maar ook wanneer je last hebt van chronische neus- of keelontsteking kun je vaker last hebben van vocht uit je oren. De meest voorkomende oorzaak van een loopoor is een middenoorontsteking. Als gevolg van deze ontsteking hoopt zich vocht op in je oor. Doordat dit voor een hogere druk op je trommelvlies zorgt, kan er in het middenoor een klein gaatje ontstaan waardoor het vocht uit je oor loopt. In dit geval hebben de meeste mensen ook last van een hevige oorpijn. 

Lees ook
Oren schoonmaken? Dít is de beste manier om dat te doen

Hoofdletsel of gehoorgangontsteking

Wanneer je hoofdletsel hebt opgelopen kan het zijn dat er een scheur in je trommelvlies of zelfs in je hersenvliezen is ontstaan. Hierdoor kan het hersenvocht een loopoor veroorzaken. Als laatste kun je ook een loopoor krijgen bij een gehoorgangontsteking. In dit geval is je gehoorgang, die normaal beschermd wordt door je oorsmeer geïrriteerd geraakt. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je met een wattenstaafje je oorsmeer verwijdert. Pas hier dus goed mee op en probeer ook met cosmetische producten uit je oor te blijven en niet in je oren te peuteren. 

Hoe kom je van een loopoor af?

Een loopoor gaat gelukkig in de meeste gevallen vanzelf weer weg. Het kan gemiddeld zo’n twee weken aanhouden. Maar mocht het langer duren of heb je bijvoorbeeld door hoofdletsel last van vocht uit je oren, dan kun je toch het best contact opnemen met je huisarts. In dit geval zul je waarschijnlijk oordruppels krijgen of een antibioticabehandeling. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | KNO, Gezondheidsplein
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant