Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aha: hierdoor krijg je dus altijd een loopneus als het buiten koud is

loopneus-buiten-koud.jpg

De ‘r’ zit weer in de maand en na een korte nazomer lijkt ook het weer nu over te zijn gestapt naar de herfst. Grote kans dat we daarom binnenkort weer een stuk meer lopen te snotteren. Maar hoe komt het eigenlijk dat je zodra het buiten koud is veel sneller een loopneus krijgt? We leggen het je uit. 

En wat kun je doen om te voorkomen dat je altijd met een loopneus opgescheept zit zodra het kwik daalt? 

Een loopneus als het buiten koud is

Binnen lijkt er weinig aan de hand, maar zodra je de kou in gaat begin je direct te snotteren. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Dat je altijd een voorraad zakdoeken met je mee moet nemen heeft namelijk een reden. Normaal gesproken wordt de lucht die je inademt een beetje opgewarmd door het slijm dat aan de binnenkant van je neus zit. Maar als het buiten koud en droog is, dan droogt je neus uit. Ter compensatie beginnen je slijmvliezen overuren te draaien en maken ze extra veel slijm aan. Wanneer je via je neus uitademt, dan komt er vochtige warme lucht in een koude, droge omgeving terecht. In dit geval condenseert de waterdamp in je adem. Dat water mengt zich met het slijm in je neus, waardoor deze behoorlijk vol raakt. Hierdoor valt dit vanzelf in druppel vorm naar beneden richting de uitgang van je neus.

Normaal gesproken voorkomen de trilhaartjes in je neus dat die druppels er zomaar uit komen. Maar als je neus zo vol met vocht zit, is dit moeilijk tegen te houden. Door die factoren kun je dus sneller een loopneus krijgen als het buiten koud is. Je hoeft hiervoor dus niet per se verkouden te zijn. 

Een loopneus door de kou voorkomen 

Zodra het kwik buiten daalt, is het dus verstandig om de zakdoekjes in de aanslag te houden. Om te voorkomen dat je continu met je neus in een zakdoek zit, kun je het beste zorgen dat de koude lucht van buiten niet direct in je neus terecht komt. Eigenlijk zou je de lucht dus een beetje moeten voorverwarmen. Dat doe je door bijvoorbeeld een sjaal voor je neus te dragen. 

Lees ook: Wat werkt beter tegen een loopneus: neus snuiten of juist ophalen?

Een loopneus bij verkoudheid 

Koudere temperaturen zijn natuurlijk niet de enige reden dat je last kunt hebben van een loopneus. Het slijmvlies in je neus maakt namelijk ook slijm aan om je te beschermen tegen slechte stoffen. Detecteert het slijmvlies een bacterie of virus, dan zal het automatisch meer slijm aanmaken. Het slijm vormt een hoopje waarmee het de viruscellen vast kan pakken en naar je mond of neus kan duwen. Daardoor is een loopneus bij een verkoudheid juist een goed teken. 

Bron | Quest, ZoZitDat
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant