Longfonds roept op: stop met stoken van een houtkachel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Longfonds roept op: stop met stoken van een houtkachel

In winterse films wordt een houtkachel vaak gebruikt om een romantisch beeld te schetsen. Gezellig samen, knus op de bank voor een fijn haardvuurtje. Met de oplopende gasprijzen besluiten steeds meer mensen om hun huis, of kamers, te verwarmen met een houtkachel. Het Longfonds roept op om dit niet te doen. Sterker nog: volgens het Longfonds kun je de houtkachel beter helemaal de deur uit doen.

Margriet sprak Harald Roelofs van het Longfonds over de schade die je kunt oplopen.

Schade door houtrook

In Nederland zijn ruim 1,2 miljoen mensen met een longziekte. 750.000 van hen geven aan dat ze last krijgen van benauwdheid door houtrook. Maar niet alleen voor hen, maar eigenlijk voor iedereen is houtrook ongezond. Het bestaat namelijk uit een mengsel van allerlei stoffen, waaronder met name fijnstof. En die stof veroorzaakt of verergert longziektes zoals astma, COPD, longkanker en hart- en vaatziekten. Daarbovenop ziet het longfonds ook dat meer dan twintig procent van het aantal nieuwe gevallen van chronische bronchitis onder volwassenen ontstaat door fijnstof.

Gevolgen van houtrook voor longpatiënten

De longen van longpatiënten zijn een stuk kwetsbaarder. Wanneer er dus ergens fijnstof, of houtrook, in de lucht hangt, zullen zij de eerste zijn die dit merken. En ze kunnen er ook flink last van krijgen, ziet ook Harald Roelofs. “Longpatiënten kunnen allerlei klachten krijgen van de houtrook van houtkachels. Ze worden kortademig of krijgen een astma-aanval, met alle gevolgen van dien. Maar het is meer dan alleen de fysieke klachten. Door die klachten voelen ze zich namelijk gedwongen om binnen te blijven, zeker als er in hun omgeving veel gestookt wordt. En daardoor hebben ze amper nog een sociaal leven.”

Een oplossing is er volgens het Longfonds niet. “De schade kun je niet beperken, alleen helemaal voorkomen. Daarom roepen we ook op om helemaal niet te stoken. Slim hout stoken bestaat niet. Doe de houtkachel dus echt de deur uit en vervang hem door een andere kachel of verwarming. De houtrook is slecht voor ieders gezondheid en het milieu.”

Houd rekening met elkaar

Wat nu als je zelf geen longpatiënt bent, maar wel eigenaar van een houtkachel? Ook dan is de oproep om de kachel de deur uit te doen. Zeker als je weet dat je buren longpatiënt zijn en last hebben van die rook. “Zij kunnen de ramen namelijk niet openzetten en voelen zich misschien wel een gevangene in hun eigen huis.”

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden