Long covid of de overgang? Volgens experts lijken de symptomen op elkaar Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Long covid of de overgang? Volgens experts lijken de symptomen op elkaar

Vermoeidheid, spierpijn, vergeetachtigheid: het zijn bekende symptomen van long covid, maar óók van de overgang. Volgens Britse deskundigen worden de diagnoses daarom nog weleens door elkaar gehaald.

Dat schrijven ze in The Lancet, een medisch tijdschrift.

Long covid of de overgang?

Long covid is een overkoepelende term voor klachten die ontstaan na een coronabesmetting en soms weken tot maanden kunnen aanhouden. Bekende symptomen van long covid zijn vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, langdurig reukverlies, concentratieproblemen of vergeetachtigheid. Opvallend is dat bepaalde symptomen, zoals spierpijn, hartkloppingen en vergeetachtigheid, ook voorkomen tijdens de overgang. Volgens deskundigen aan de Manchester University en Warwick Medical School kan het zijn dat duizenden vrouwen met long covid eigenlijk in de overgang zijn. En dat is alarmerend, want zo worden klachten die invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid misschien niet op de juiste manier behandeld. “Een long covid-behandeling bestaat vooral uit het omgaan met de symptomen, bijvoorbeeld door revalidatie. Terwijl klachten tijdens de overgang soms kunnen worden verlicht door hormoontherapie”, aldus de experts.

Lees ook:
Julia heeft long covid: ‘Het heeft m’n leven helemaal op z’n kop gezet’

Dezelfde leeftijdsgroep

Cijfers tonen aan dat ongeveer 1,1 miljoen vrouwen in het Verenigd Koninkrijk – en dan vooral in de leeftijd van 50 tot 69 jaar – kampt met long covid. Volgens de National Health Service is er sprake van long covid als je langer dan twaalf weken na genezing nog klachten ervaart. Bij de meeste vrouwen beginnen de symptomen van de menopauze rond hun vijftigste, maar de overgang kan zich ook eerder of later aandienen. Het RIVM denkt dat long covid vaker voorkomt bij vrouwen. Ook lijkt er een verband te zijn met een hogere leeftijd en de hoeveelheid klachten tijdens de eerste fase van de besmetting, maar wereldwijd onderzoek moet dat verder uitwijzen.

Bron | Dailymail, RIVM
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden