null Beeld

Littekens: zo kun je ze voorkomen, verminderen en verwijderen

Van dat ene kleine littekentje dat je al sinds je je kunt heugen hebt, tot een flinke jaap door een ongeluk. Het leven gaat met vallen en weer opstaan, dus de meeste van ons ontkomen niet aan een paar littekens. Kun je die littekens ook verminderen of volledig laten verwijderen?

En hoe ontstaan littekens eigenlijk?

Wat is een litteken?

Al van minuscule wondjes op de huid kun je littekentjes krijgen. De een natuurlijk iets groter en zichtbaarder dan een ander. Een litteken ontstaat wanneer je huid is beschadigd en zich vervolgens begint te herstellen. Daarvoor maakt je huid collageen aan. Wanneer je huid meer collageen aanmaakt dan nodig is om je wond te herstellen ontstaat er extra weefsel, ook wel bekend als littekenweefsel. Dit overtollige weefsel voelt anders dan je gewone huid en wordt het litteken genoemd.

Daarnaast kan een litteken ook ontstaan wanneer de genezing van een wond wordt verstoord, bijvoorbeeld door slechte doorbloeding of een infectie. Hoe dieper de huid beschadigd is, hoe groter de kans dat je hierdoor een litteken zult krijgen.

Allerlei soorten littekens

Er bestaat een verschil tussen een normaal, hypertrofisch, keloïd, atrofisch en een acné litteken. Een normaal litteken ligt vlak op de huid en is vaak wit tot donkerpaars van kleur. Dit soort littekens ontstaan vaak bij een chirurgische ingreep of een trauma zoals een valpartij. Een hypertrofisch litteken is een verheven litteken. Dat wil zeggen dat het litteken boven de huid komt te liggen en dus dikker is. Dit ziet er vaak rood uit, kan hard aanvoelen en jeuken.

Bij een hypertrofisch litteken is er een overschot aan bindweefselcellen en een hoge bloedvoorziening. Bij een keloïd litteken is er sprake van zo veel overtollig littekenweefsel dat dit over de grens van het oorspronkelijke litteken heen komt. Dit is vaak rood tot donkerpaars van kleur. Een atrofisch litteken houdt in dat het weefsel onder het litteken dusdanig is verminderd,dat er putjes of deukjes in de huid ontstaan. Als laatste heb je acné littekens, door het krabben of pulken aan acné, ontstaan er kleine wondjes in de huid die littekens vormen.

Littekens verminderen

Wanneer je huid een wond probeert te herstellen, en dus weefsel begint aan te maken, probeer hier dan zo veel mogelijk van af te blijven. Je huid heeft soms wel anderhalf jaar de tijd nodig om volledig te herstellen, dus je zult een beetje geduld moeten hebben. Na verloop van tijd zal je litteken in de meeste gevallen een stuk minder zichtbaar zijn. Daarnaast kan het helpen om massagebewegingen te maken om de bloedsomloop te stimuleren. Hiermee help je de huid om zich beter te herstellen.

Een huidtherapeut kan je speciale massagetechnieken aanleren die ook kunnen helpen tegen jeuk en pijn. Probeer verder zo veel mogelijk om extreme temperatuurwisselingen, felle zon, strakke kleding en te veel druk op het litteken tijdens het sporten of door zware spullen te tillen te vermijden.

Lees ook: 6x tips om een wondje zo mooi mogelijk te laten genezen

Littekens verwijderen

Het is niet mogelijk om littekens helemaal te verwijderen, maar een huidtherapeut kan wel helpen om de zichtbaarheid te verminderen. Ook kan deze te hulp schieten als je door het littekenweefsel last krijgt van roodheid, jeuk, verharding, verkleuring, verkleving, vochtophoping, bewegingsbeperking of ander soort pijn aan je litteken. Dat kan door middel van massagetechnieken, medische camouflage van de verkleuringen, chemische peelings bij acné littekens, licht- en lasertherapie.

Voor een behandeling van littekens door een huidtherapeut is in de meeste gevallen geen doorverwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Daarnaast hangt het van de behandeling en je zorgverzekering af of dit vergoed wordt. Ook verschilt het per soort en grootte van het litteken hoeveel een behandeling kost.

Siliconentherapie

Een van de meest voorkomende behandelingen om littekens te verminderen is siliconentherapie. Siliconen maken het litteken gladder, zachter en doen klachten verdwijnen. Siliconen zijn er in gel-, crème- en pleistervorm. Toch kan ook deze techniek littekens niet volledig verwijderen.

Littekens voorkomen

Het is helaas lastig om littekens helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans op een blijvend aandenken wel verkleinen. Dat doe je door zo veel mogelijk van je wondjes of acné af te blijven, en door een open wond direct zo goed mogelijk te verzorgen. Krijg je last van de wond of het beginnende litteken? Ga dan zo spoedig mogelijk naar de dokter. Bij twee tot drie maanden na het herstellen van een wond is het litteken op zijn ‘ergst’. Na minimaal een jaar kun je pas echt zien hoe je litteken er uitziet.

Bron | Huidtherapie, Mauritskliniek, Kliniek Veldhoven, Benua Apotheek, Huidzorgklinieken

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden