Gezondheid

Onderzocht: kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

lippenbalsem.jpg

Het is een typisch winterkwaaltje: droge lippen. Heb jij in elke tas ook een potje Blistex, Vaseline en Labello-sticks? En ben je bang dat lippenbalsem het probleem alleen maar erger maken? Dan heb je het mis!

De afgelopen jaren werd vaak beweerd dat het veelvuldig gebruik van lippenbalsems verslavend en zelfs schadelijk zou zijn. Ook zou er bij regelmatig gebruik gewenning optreden, waardoor je steeds vaker zou moeten smeren om hetzelfde effect te bereiken.

Niet verslavend

Nu.nl deed onderzoek naar de verslavende werking van lippenbalsem. En wat blijkt? Deze middeltjes zijn helemaal niet zo verslavend als eerder werd beweerd. Volgens Vera Rogiers, hoogleraar cosmetologie en toxicolgie aan de Vrije Universiteit Brussel, is het niet zo dat je lippen eraan wennen als je regelmatig lippenbalsem gebruikt. Bovendien is het een fabel dat je steeds meer lippenbalsem nodig zou hebben om hetzelfde resultaat te bereiken.

Zo ontstaan droge lippen

Droge lippen ontstaan doordat de huid niet voorzien is van een zogeheten hoornlaag, een barrièrelaag die de huid beschermt. “Daarnaast wordt je huid ook beschermd door een dun vettig laagje dat op de huid ligt. Dit laagje is een mengsel van vet en water. Het vet in dit laagje wordt geproduceerd door talgklieren. Maar in de lippen zitten geen talgklieren, waardoor ook dit beschermende laagje op de lippen ontbreekt”, legt Rogiers uit. Een goede lippenbalsem neemt de taken van deze beschermlaag over, waardoor de lippen beter beschermd zijn tegen onder andere temperatuurveranderingen.

Ietsjes minder smeren

Toch kan het volgens Rogiers geen kwaad om iets te minderen met smeren. “Altijd een dikke laag lippenbalsem op je lippen smeren is niet nodig en kan zelfs slecht zijn. Hiermee sluit je de lippen af voor de buitenlucht, terwijl er normaal gesproken een wisselwerking is tussen de lucht en de lippen. Een dikke laag balsem zorgt voor een blokkade, wat mogelijk juist voor klachten kan zorgen.”

Zelf maken

Wist je dat je ook heel makkelijk zelf een lippenbalsem kunt makkelijk maken van olie en bijenwas? Klik hier voor het ‘recept’ en andere smakelijke variaties.

Bron| Nu.nl
Beeld| iStock

Ook interessant