null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Lipoedeem: dit wil je weten over deze vervelende aandoening

Lipoedeem staat letterlijk voor vetzwelling en is ook bekend als het ‘vetsyndroom’. Bij de aandoening ontstaan pijnlijke, vervelende vetophopingen, vooral in de benen. Het is een zeldzame aandoening, die vooral vaak vrouwen treft.

We zetten alles wat je wilt weten over lipoedeem voor je op een rij.

Lipoedeem

Als je last hebt van lipoedeem, zijn de vetcellen in je lichaam ongelijkmatig verdeeld. In plaats van dat je overal een laagje vet hebt, stapelen de vetcellen zich bij iemand met lipoedeem op in de benen en soms in de armen. Daardoor nemen die in omvang flink toe, terwijl de rest van het lichaam niet opvallend groot is. Om die reden zit er vaak een flink verschil tussen het boven- en onderlijf: soms wel twee tot drie kledingmaten. Opvallend genoeg hebben mensen met lipoedeem dit bijna altijd in beide benen of armen, en blijven de enkels, voeten, polsen en handen vaak gespaard. Daardoor ontstaan er duidelijke scheidingslijnen op die plekken. Afvallen heeft vaak maar weinig nut bij deze aandoening.

Lees ook:

Afvallen of juist aankomen? Dít moet je weten over je vetcellen

Ontstaan en oorzaken

Lipoedeem komt vrijwel alleen bij vrouwen voor, en de eerste symptomen ontstaan meestal tijdens of net na de puberteit. Een exacte oorzaak is helaas nog steeds niet bekend, maar de kans is groot dat hormonen daarbij een rol spelen. Net als tijdens de puberteit, kan lipoedeem zich namelijk ook ontwikkelen tijdens een zwangerschap of bij een tekort aan schildklierhormonen. Dit soort schommelingen lijken dus een trigger te kunnen zijn. Daarnaast spelen overgewicht, te weinig beweging, erfelijkheid en vaataandoeningen waarschijnlijk ook een rol.

Symptomen van lipoedeem

Lipoedeem kan uiteenlopende klachten veroorzaken, die niet bij iedereen in dezelfde mate aanwezig zijn. De klachten zitten zoals eerder gezegd bijna altijd in de armen of benen, maar de voeten en handen zijn meestal niet betrokken. De volgende symptomen kunnen wijzen op lipoedeem:

  • Een pijnlijk, gezwollen gevoel in de benen
  • Een 'koud' gevoel aan de onderbenen of -armen
  • Gevoelige huid in verschillende mate: de één kan niet tegen ferme aanrakingen, terwijl een ander zelfs geen broek op de huid kan verdragen
  • Snel blauwe plekken
  • Zwakke spieren en conditieverlies
  • Problemen met de doorbloeding, waardoor tintelingen ontstaan

Behandeling

Lipoedeem is een chronische aandoening; er is op dit moment nog geen behandeling om het te genezen. Wel zijn er een aantal mogelijkheden om de symptomen zo veel mogelijk te verminderen.

Compressietherapie en steunkousen

Zo wordt compressietherapie vaak ingezet, vooral bij mensen met een gevoel van stuwing in de benen. Zij krijgen steunkousen om de klachten te verminderen. Helaas is dit, mede door de overgevoeligheid van de huid bij deze aandoening, niet voor iedereen een optie. Soms kan het namelijk juist tot meer pijnklachten leiden.

Liposuctie

Ook liposuctie is een optie, waarbij vetweefsel uit de benen weggezogen wordt. Het is een dure behandeling die niet altijd vergoed wordt én veel risico's met zich meebrengt. Om die reden wordt het alleen bij zeer ernstige gevallen gebruikt.

Gezond eten, voldoende bewegen en psychische hulp inschakelen

Het feit dat lipoedeem niet te genezen is, is voor veel patiënten moeilijk te accepteren. Zo kun je je beperkt voelen in je alledaagse leven of kunt je het gevoel hebben niet geaccepteerd te worden door je omgeving. Wat patiënten met lipoedeem zelf kunnen doen, is proberen de toename van vet tegen te gaan door gezond te eten en voldoende te bewegen. Afvallen heeft voor mensen met een gezond gewicht geen nut; de vetcellen zijn daar niet gevoelig voor. Verder kan er psychische hulp geboden worden bij het accepteren van de aandoening.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem, Huidarts

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden