Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is er een link tussen obesitas en slaaptekort?

is-er-een-link-tussen-obesitas-en-slaaptekort.jpg

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het verband tussen obesitas en slaaptekort. De consensus was jarenlang dat obesitas deels kan worden veroorzaakt doordat mensen slecht slapen, vaak laat naar bed gaan, nog later opstaan en daardoor ook geen vast eetritme hebben. Nu is er een onderzoek verschenen dat het tegenoverstelde zou hebben ontdekt.

Volgens onderzoekers aan de Pennsylvania School of Medicine kan het heel goed zijn dat een slaaptekort wordt veroorzaakt doordat mensen te dik zijn, in plaats van andersom. Het is dus niet het slaaptekort dat tot overgewicht leidt, maar juist dat overtollige gewicht dat ons van een goeie nachtrust weghoudt. Dit is, gek genoeg, gebleken uit onderzoek met wormen.

Slapen we slecht omdat we te zwaar zijn?

‘We denken dat slaap een functie van het lichaam is om energie te sparen in een ruststand, waarbij al die energielevels omlaag gaan. Uit ons onderzoek blijkt dat als je een dag niks eet, je eerder en sneller slaperig wordt, omdat je energie-opslag uitgeput is,’ aldus David Raizen, professor aan Penn University. 

Raizen benadrukt dat deze bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd bij wormen en dus misschien niet direct vertaalbaar zijn naar mensen. Toch gokt ‘ie dat er niet veel verschil zal zijn. 

Lees ook: Slaaptekort? Probeer hier iets aan te doen.

Veel vet, dus slapen minder belangrijk?

Het onderzoek ging als volgt: het team heeft de wormen zo genetisch gemanipuleerd dat ze nog wel konden eten, ademen en voortplanten maar niet meer konden slapen. Het neuron dat normaal gesproken controle over slaap heeft, is uitgezet. Zodra de wormen van hun mogelijkheid tot slaap waren beroofd, werden ze dikker. De hypothese: er kan bij mensen een probleem zitten tussen vetopslag en de hersencellen die bepalen wanneer je wilt slapen. Heb je veel vet, dan zul je wel veel energie en geen slaap nodig hebben – misschien is dit wel hoe ons lichaam denkt?

Relatie slaaptekort en obesitas

Slaaptherapeut dr. Winnie Hofman vindt het een interessant onderzoek maar plaatst wel kanttekeningen: ‘Het opent nieuwe ideeën maar toch vind ik de vertaling van het worm-model naar de mens iets te snel gemaakt. Zeker gezien het feit dat de relatie tussen slaaptekort en obesitas bij volwassenen niet altijd even duidelijk aanwezig is’.


Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ScienceDaily
Beeld | iStock

Ook interessant