null Beeld

Lingeriemodel over haar darmziekte: ‘Het is geen elegante aandoening’

Het Poolse model Monika ‘Jac’ Jagaciak (24) heeft een baan waar veel jonge vrouwen van dromen. Maar achter de schermen is haar leven helemaal niet zo glamoureus: ze lijdt aan colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. In een interview vertelt ze over de pijn en ongemakken. “Vergelijk het met een voedselvergiftiging, maar dan tien keer zo erg.”

Ze werkt als model voor het lingeriemerk Victoria’s Secret, is een vast gezicht van Chanel Beauty en vliegt de hele wereld over voor modeshows. Maar de laatste anderhalf jaar heeft ‘Jac’ door gezondheidsproblemen een aanzienlijk minder glamoureus leven kunnen leiden. Vanaf dat moment lijdt ze namelijk aan de chronische en pijnlijke darmziekte colitis ulcerosa.

‘Tien keer erger’ dan een voedselvergiftiging

“Het is geen elegante ziekte,” vertelt het lingeriemodel in een interview. “De eerste symptomen zijn pijn in de onderbuik en diarree met bloed. Gewichtsverlies, koorts en bloedarmoede kunnen ook voorkomen.” Ze vergelijkt het met een voedselvergiftiging die je in India zou kunnen oplopen. “Stel je voor dat de symptomen tien keer zo erg zijn als bij zo’n voedselvergiftiging tijdens een verre reis. Alleen ben je gewoon thuis en en leidt je je gezonde, normale leven. Er is geen aanleiding, geen duidelijke verklaring en weinig wat je kan helpen. Dan weer slaat het hard toe, dan is het weer even wat minder. Soms duurt het een paar dagen, soms maanden. En daarna heeft je lichaam een tekort aan mineralen en is het ernstig verzwakt.”

‘Ik kon de pijn niet langer verdragen’

Monika kreeg de diagnose begin september 2016 in een Duitse kliniek. “Ik probeerde de symptomen te negeren en mezelf ervan te overtuigen dat er niets aan de hand was, totdat ik de pijn niet langer kon verdragen. Dat was tijdens een vakantie in Polen.” Zij en haar man besloten het eerste vliegtuig naar Duitsland te pakken, waar ze gelukkig direct bij de juiste arts terechtkwam. “Vaak wordt deze ziekte verward met andere aandoeningen, waardoor het lang kan duren voordat je de juiste diagnose en medicatie krijgt.”

‘Ik wist dat er iets vreselijk mis was’

Eigenlijk had het model voor die tijd al door dat er iets niet klopte: “Ik denk dat ik in 2015 al een eerste, milde ontsteking had. Ik was net in Mexico geweest en een arts in New York dacht dat ik daar een voedselvergiftiging had opgelopen. Vanaf dat moment voelden mijn darmen al anders dan normaal, maar tijdens die vakantie in 2016 kreeg ik meer pijn dan ooit. Ik wist dat er iets vreselijk mis was.”

Wekenlang last na uitstapje

Vooral de eerste maanden na de diagnose waren moeilijk, vertelt Monika. “De eerste drie maanden moest ik elke dag aan het infuus. Ik viel kilo’s af, mijn bloedwaarden waren slecht en het allermoeilijkst was nog om positief te blijven. Dankzij de steun van mijn man, broers en mijn ouders ben ik niet in een diepe depressie beland. Als ik even wegging of iets leuks met vrienden ging doen, had ik daar nog weken last van.”

Balans vinden

Volgens Monika draait het allemaal om een positieve mindset’. “Ik laat colitis niet mijn leven bepalen, maar ik weet dat ik ziek ben en zorg zo goed mogelijk voor mezelf om nieuwe ontstekingsreacties te voorkomen. Mijn doel is nu om de beste balans voor mijn lichaam te vinden en langzaam mijn medicatie af te bouwen. Ik denk dat ik op de juiste weg ben.”

‘Heb geen medelijden met jezelf’

Monika zet zich nu in voor de Amerikaanse Crohn’s & Colitis Foundation om de ziekte meer bekendheid te geven en lotgenoten een hart onder de riem steken. Haar boodschap: “Blijf niet hangen in zelfmedelijden. Het is niet leuk, maar je kunt ermee leren omgaan en het zal je sterker maken. Voedsel en een gezonde levensstijl zijn belangrijk, maar nog belangrijker is wat er in je hoofd omgaat: blijf positief en vermijd stress. Praat erover. Het is een gênant onderwerp, maar het zal je verbazen hoeveel mensen het zullen begrijpen en zelfs herkennen. Het kan iedereen overkomen.”

Over colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm, waarbij zweren worden gevormd. Volgens de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland komt CU steeds vaker voor, met name in westerse landen. Vaak lopen mensen maanden met klachten rond voordat de diagnose wordt gesteld. Dat komt mede doordat de symptomen verschillen per persoon. Als je geregeld last hebt van diarree (dit komt ook vaak ’s nachts voor), bloed en slijm bij je ontlasting hebt, buikpijn hebt en vermoeid bent, dan kan er sprake zijn van colitis ulcerosa. De precieze oorzaak van de ziekte is nog niet bekend.

Bronnen | Gazet van Antwerpen, Vogue, Maag Lever Darmstichting

Lees ook

Bekijk ook

Beauty by Carmen. In deze video laat Carmen Zomers zien hoe je glitternagellak zo aanbrengt dat je ’m straks ook weer gemakkelijk verwijdert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden