Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Feit of fabel: is light chips gezonder dan gewone chips?

feit-of-fabel-is-light-chips-gezonder-dan-gewone-chips.jpg

Soms wil je gewoon een avond op de bank doorbrengen met een film en een zak chips. Om toch niet helemaal je dieet om zeep te helpen, ga je in de supermarkt voor een zak light chips. Maar is die nu echt zo veel gezonder dan gewone chips?

Het verschil blijkt maar klein te zijn.

Light chips

Als een product zich ‘light‘ noemt, dan zitten daar bepaalde voorwaarden aan. Lightproducten bevatten altijd minimaal dertig procent minder suiker, dertig procent minder calorieën óf dertig procent minder vet. Dit laatste is het geval bij light chips.

Minder calorieën?

Natuurlijk best fijn, die dertig procent minder vet. Maar dat betekent niet dat de lightvariant van je favoriete chips ook meteen dertig procent minder calorieën bevat. Sterker nog: vaak bevatten ze maar tien procent minder calorieën. Er zitten namelijk wel meer koolhydraten en eiwitten, dan in de gewone variant.

Ongezonde keuze

Om het nog duidelijker in beeld te krijgen, heeft het Voedingscentrum een handig overzicht gemaakt van de verschillen tussen light– en gewone chips. Hieruit blijkt dat beide producten ongezond zijn en dat je ze beter niet iedere dag kunt eten. Maar af en toe tijdens die luie filmavonden, dat kan geen kwaad.

 Product Gewone chips (100 gram)  Light-chips (100 gram)   Verschil
 Kilocalorieën  542  490  -10%
 Vet (g)  33  22  -33%
 Eiwit (g)  6  7  +17%
 Koolhydraten (g)  52  64  +23%

Bron | Het Voedingscentrum
Beeld | iStock

Ook interessant