Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Lieg jij ook over je gewicht?

12e43625ac136b673ce2294a84b3a674.jpg

Vertel eens eerlijk: wat is je gewicht? Grote kans dat je een paar kilo’s verzwijgt. Uit het List- en Bedrog-onderzoek van het populairwetenschappelijk tijdschrift Know How blijkt namelijk dat ruim de helft van de vrouwen liegt over haar gewicht. En dat is niet het enige…

De Nederlandse vrouw bekent van alles te verbloemen aan haar uiterlijk. Zo houden vrouwen de schijn op over hun figuur (7%, denk aan corrigerend ondergoed), hun haarkleur (6%) en de omvang van hun boezem (4%, denk aan push-upbeha’s).

Mannen liegen vaker

Een opvallende uitkomst is dat mannen eigenlijk over de hele linie vaker liegen of sjoemelen dan vrouwen. Mannen liegen maar liefst twee keer zo vaak tegen de politie als vrouwen (24% vs. 12%). Opvallend is dat mensen met een bovenmodaal inkomen (22%) meer liegen dan mensen met een modaal inkomen (16%). Hetzelfde fenomeen zie je bij de belastingaangifte: ook daar flessen juist de rijkere Nederlanders (12%) de boel vaker dan minder bedeelde belastingbetalers (7%).

Slechts een kwart van de Nederlanders zegt in het Know How List en Bedrog-onderzoek onder geen enkele omstandigheid vals te spelen. Maar de rest liegt en bedriegt wat af. Zo spelen 3 op de 5 Nederlanders weleens vals tijdens een spelletje. Mannen doen dat vaker dan vrouwen (63% vs. 55%). Bovendien blijkt: hoe hoger het opleidingsniveau, hoe vaker er wordt vals gespeeld!

Liegende politici

Op de vraag welke politicus het eerste vals zou spelen bij een potje kaarten, noemt een kwart van de Nederlanders spontaan de naam Geert Wilders (PVV). Van Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zegt 13% dat zij als eerste vals zullen spelen. Arie Slob (CU), Kees van der Staaij (SGP) en Bram van Ojik (GL) worden het eerlijkst ingeschat: slechts 1% denkt dat een van hen vals zou spelen.

Gekleurd zelfbeeld

Als het om listigheid gaat, schatten we onszelf positiever in dan de ander, zo lijkt het. Driekwart van de Nederlanders zegt dat iemand anders weleens met de eer is gaan strijken voor een idee of voor werk dat zij hadden geleverd. Maar opvallend genoeg beweert tegelijkertijd driekwart van de Nederlanders dat zelf nóóit te hebben gedaan.

Uit geld- of wraakzucht

Waarom toch al dat bedrog? Daar zijn allerlei redenen voor. 1 op de 5 liegt of sjoemelt vooral om daar financieel beter van te worden. Evenveel mensen noemen wraak als reden. Voor 15% van de mensen is het hooghouden van hun imago de belangrijkste motivatie – en 4% vindt bedriegen domweg leuk.

Meer over het Know How List en Bedrog-onderzoek staat in Know How 3. Dit nummer ligt vanaf donderdag 13 maart in de winkel.

Ook interessant