Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is waarom liefdesverdriet letterlijk zorgt voor pijn aan je hart

vrouw-gebroken-hart.jpg

Geen eetlust, hartkloppingen en depressieve gedachten. Een gebroken hart kan ervoor zorgen dat je je miserabel voelt. Recent onderzoek toont aan dat deze emoties veel meer met ons lichaam doen dan we aanvankelijk dachten.

Onlangs publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift European Heart Journal de resultaten van een onderzoek naar het zogeheten Takotsubo-syndroom (TTS), beter bekend als het gebroken-hart-syndroom. De emotionele stress die met een gebroken hart gepaard gaat, blijkt een grote impact op je hersenen te hebben – en daarmee op je hele lichaam.

Drie hersengebieden

Diverse neurowetenschappers en cardiologen vergeleken de MRI-scans van vijftien mensen met een gebroken hart met die van 39 ‘gezonde’ deelnemers aan het onderzoek. De onderzoekers keken naar de drie hersenengebieden die emotionele verwerking, motivatie en het geheugen reguleren. Twee daarvan reguleren ook enkele ‘onbewuste’ lichaamsfuncties zoals de hartslag en ademhaling. De drie gebieden tezamen zijn bovendien verantwoordelijk voor onze reactie op stress.

Hartaanval door liefdesverdriet

TTS leidt volgens de wetenschappers tot een plotselinge, tijdelijke verzwakking van de hartspier. Hierdoor kun je last krijgen van een drukkend gevoel op je borst en kortademigheid. In ernstige gevallen kan het verlies van een geliefde daardoor zelfs leiden tot een hartaanval. Dit is te verklaren door de storing die plaatsvindt tussen de drie hersengebieden.

Christian Templin, professor cardiologie aan het Universitair Ziekenhuis van Zürich legt uit: “De delen van de hersenen die betrokken zijn bij je emoties en stressreacties, zijn ook verantwoordelijk voor onbewuste lichaamsfuncties zoals het kloppen van je hart. Daardoor is het mogelijk dat de effecten van een extreem emotionele gebeurtenis doorlopen van je brein naar je lichaam.”

Meer onderzoek nodig

Het onderzoek bevestigt het idee dat er een verband is tussen emotionele pijn en de werking van ons hart. Toch is er volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig om aan te tonen of de storing wordt veroorzaakt door een gebroken hart, of dat de patiënten sowieso gevoeliger zijn voor emotionele stress.

Bron: European Heart Journal
Beeld: iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant