Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van lichte vlekjes op je huid? Dit kunnen de oorzaken zijn

lichte-vlekjes-op-je-huid-dit-kunnen-de-oorzaken-zijn.jpg

Vlekjes, bultjes en andere vreemde plekjes, we hebben er op onze huid vaak een hele verzameling van. Van een onschuldige pigmentvlek tot huidschimmel, het kan vaak van alles zijn. Zo ook lichte vlekjes op je huid.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken. 

Lichte vlekjes door de zon 

Een veel voorkomende oorzaak voor de lichte vlekjes op je huid is de zon. Wanneer je erg verbrand bent, kunnen je diepere huidlagen door de zon beschadigen. Daarmee beschadig je ook je pigment, waardoor dit in de huid verdwijnt. Daardoor ontstaan op de ernstig verbrande plekken op je huid de witte vlekjes. In combinatie met ouderdom krijgen sommige mensen last van idiopathische gutatte hypomelanose. Hoewel de oorzaak onbekend is wordt dit vaak toch als zonneschade gezien. Je kunt dit herkennen aan de kleine ronde porseleinwitte vlekjes die zich vaak op de voorkant van je armen en benen bevinden. Lichte vlekjes door de zon kun je eigenlijk alleen voorkomen door tijdens het zonnen altijd goed te blijven smeren.

Ontsteking aan de huid

Door een ontsteking aan je huid kan je pigment ook worden beschadigd. Hierdoor blijft op de plek van de ontsteking je huid achter met lichte vlekjes. Alleen wanneer je de ontsteking tijdig aanpakt kun je de vlekken op je huid voorkomen. 

Vitiligo 

Lichte vlekjes op je huid kunnen ook ontstaan doordat je pigmentcellen volledig afsterven. Wanneer de vlekken erg helder en onregelmatig zijn en vooral op je handen, voeten en gezicht aanwezig zijn, kan het zijn dat je last hebt van vitiligo. Dat is een chronische pigmentstoornis. De term stoornis klinkt misschien zwaar, maar het is niet schadelijk voor je lichaam of organen. Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen waardoor je vitiligo krijgt, en ook is er helaas nog geen behandeling voor. 

Lees ook: De pigmentsnor: zó kom je ervan af

Pityriasis Alba 

Het klinkt heel spannend, maar Pityriasis Alba wordt ook wel witwang genoemd. Ook dit ontstaat door een ontstoken huid, en zoals de naam al doet vermoeden komt dit het meest voor op je wangen en gezicht. Maar het kan ook op andere delen van het lichaam ontstaan. Dit komt het meeste voor bij kinderen tussen de zes en twaalf jaar en ontstaat vaak door zonneschade of door te vaak te warm wassen. Maar ook volwassen lopen nog risico om hierdoor witwang te krijgen. Dit gaat vanzelf weer over, maar mocht je het niet vertrouwen, neem dan contact op met de huisarts.

Pityriasis versicolor

Ook dit klinkt misschien erg mysterieus, maar Pityriasis versicolor staat ook wel bekend als zomergist. Dit is een oppervlakkige schimmelinfectie. Het gist, dat iedereen op zijn huid heeft zitten, komt hierbij aan de oppervlakte van je huid. Je kunt deze aandoening herkennen aan de ronde vlekken die ofwel een stuk lichter of juist een stuk donkerder zijn dan de rest van je huid. Pityriasis versicolor kan flink jeuken en schilferen wanneer je hieraan krabt. Er bestaan verschillende shampoos en crèmes om deze huidaandoening aan te pakken.

Bron | Ze.nl, Huidarts, Ivy Clinics
Beeld | iStock

Ook interessant