Gezondheid

Leververvetting: deze drie lichamelijke klachten kunnen erop wijzen

deze-drie-lichamelijke-klachten-kunnen-wijzen-op-leververvetting.jpg

Naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders last van leververvetting. Helaas voel je dit meestal pas als je lever al flink is beschadigd. Maar héél soms kun je eerder merken dat er iets aan de hand is. Deze drie symptomen kunnen wijzen op een lever in nood.

Bij leververvetting hopen er vetten op in de lever. Dit is meestal het gevolg van een levensstijl met weinig beweging en calorierijke voeding. Als je hier niets aan verandert, kan het leiden tot leverontsteking en uiteindelijk ernstige leverschade.

Leververvetting voel je meestal niet

Het verraderlijke van leververvetting is dat de ziekte meestal geen klachten geeft. Zelfs van leverontsteking merken we vaak niets. Dit komt doordat de lever, vanwege zijn belangrijke functie, een enorme reservecapaciteit heeft – zijn gezonde delen kunnen het lang overnemen. Tegen de tijd dat je echt klachten krijgt, is de ziekte vaak al vergevorderd en heeft zich meestal al levercirrose ontwikkeld. Je lever heeft dan zoveel littekens door alle ontstekingsreacties, dat hij zijn werk niet meer goed kan doen.

Drie symptomen van leververvetting

Héél soms merken mensen echter al eerder dat er iets aan de hand is. Zo kan leververvetting soms de volgende klachten geven:

  • (vage) pijn rechtsboven in de buik
  • vermoeidheid
  • (heel soms) geelzucht

Je kans op leververvetting

De kans dat je lever aan het vervetten is, is groter wanneer je overgewicht (een BMI van meer dan 25) of diabetes type 2 hebt. Ook het metaboolsyndroom, ook wel prediabetes genoemd, is een duidelijke risicofactor. Volgens het RIVM heeft maar liefst een kwart van de Nederlandse vrouwen tussen de dertig en zeventig jaar last van het metaboolsyndroom. Meestal zonder dat ze het weten. En hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het hebt. Ook chronisch alcoholgebruik kan leververvetting veroorzaken.

Zo stop je leververvetting

Gelukkig is er ook goed nieuws: leververvetting is in de meeste gevallen omkeerbaar. Het tij is dus nog te keren! Hoe? Door je levensstijl, de oorzaak van de problemen, aan te passen. Ofwel: meer bewegen, gezonde voeding en afvallen. Zodra de oorzaak van de leververvetting weg is, neemt de vetstapeling in je lever vaak vanzelf af of verdwijnt helemaal. Ook eventuele ontstekingen zullen afnemen. Hierdoor kan je lever herstellen. Zelfs een lever met veel littekens kan op deze manier soms nog een beetje opkrabbelen. In elk geval kan worden voorkomen dat het orgaan nog meer gaat vervetten en ontsteken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Diagnose

Vermoed je dat je lever in de problemen is? Door leververvetting en leverontsteking kan hij wat vergroot of gevoelig zijn. Je huisarts kan voelen of dit het geval is. Als je lever inderdaad vergroot is, kan je arts aanvullend onderzoek laten doen. Zo is leververvetting meestal goed te zien met een echografie.

De functie van de lever

De lever is een echte multitasker. Hij slaat vitaminen en mineralen op, produceert eiwitten en vetten, maakt giftige stoffen, zoals alcohol en medicijnen onschadelijk, maakt galvloeistof aan (die er onder andere voor zorgt dat vetten en vetoplosbare vitamines uit de voeding kunnen worden gehaald) én speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding. Vanwege zijn grote reservecapaciteit merk je vaak pas laat dat je lever het moeilijk heeft. Tegen de tijd dat je lichamelijke klachten krijgt, is de lever dus meestal letterlijk door al zijn reserves heen!

Bron | Maag Lever Darm Stichtingthuisarts.nl
Beeld | iStock

Ook interessant