Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Lichamelijke klachten? Gebruik deze warme én koude oplossingen

icepack.jpg

Snikheet of ijskoud: welke invloed hebben warmte en kou op ons lichaam? En waar hebben we baat bij? Voor vijf lichamelijke klachten bieden wij warme én koude oplossingen.

Artritis

Probleem: artritis is een ontsteking van de gewrichten, veroorzaakt door reumatische aandoeningen, verwondingen of een bacteriële infectie. Vaak in de knie, elleboog, schouder of vingers.
Oplossing: warmte helpt om stijve spieren soepel te maken. Hiervoor kun je een warmtepakking gebruiken, een warme douche/bad nemen of een sauna bezoeken. Ook infrarood licht kan prettig zijn.

Jicht

Probleem: jicht is een pijnlijke reumatische ontsteking, meestal in de grote teen of de voet.
Oplossing: een icepack helpt het pijngebied te kalmeren en te verdoven.

Hoofdpijn

Probleem: er zijn veel triggers voor hoofdpijn. Vaak ontstaat de pijn door prikkels vanuit de zenuwen in het hoofd, door spanning of vanuit de spieren in de nek en rug.
Oplossing: Kloppende hoofdpijn (vaak vanuit het hoofd) kan worden bestreden met kou.
Hoofdpijnklachten vanuit de nek of rugspieren kunnen verminderen door warmte.

Verstuiking

Probleem: verstuiking (verzwikking) is gewrichtsletsel waarbij een of meer banden of kapsels zijn gerekt, in- of doorgescheurd.
Oplossing: IJs helpt de zwelling voorkomen. Gebruik na verloop van tijd warmte om de spieren in het getroffen gebied te ontspannen.

Peesontsteking

Probleem: Peesontsteking doet pijn op de aanhechtingsplek van een pees aan het bot. Veelvoorkomende plekken: elleboog (tennisarm), achillespees, knie en schouders.
Oplossing: Behandel de plek met warmte ter ontspanning als er geen zwelling meer zichtbaar is.

Tekst: Cintha Rood
Foto: Sanoma Media Assets Delivery

Dit is een gedeelte uit het artikel WARM, KOUD of toch maar LAUW? uit Margriet 2017-03. Je kunt dit nummer nabestellen via Tijdschrift365.nl, ook kun je het hele artikel lezen via Blendle.

m03-cover

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant