Gezondheid

Heftig: dit zijn de lichamelijke gevolgen van langdurige eenzaamheid

heftig-dit-zijn-de-lichamelijke-gevolgen-van-eenzaamheid.jpg

Ieder mens voelt zich op een bepaald moment in zijn leven wel eens eenzaam. Maar steeds meer mensen voelen zich langdurig eenzaam. Dit zorgt niet alleen voor mentale klachten, maar kan ook lichamelijke gevolgen hebben, waar we niet zo 1, 2, 3 bij stilstaan.

Lichamelijke gevolgen

Wanneer je lichamelijke gezondheid niet goed is, kan dat zorgen voor eenzaamheid. Maar wat veel mensen niet weten, is dat eenzaamheid ook leidt tot diverse lichamelijke klachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Verschillende soorten eenzaamheid

Eenzaamheid is een gevoel dat voor iedere persoon ander is. Grofweg maken we onderscheid tussen twee vormen, namelijk: sociale en emotionele eenzaamheid. De eerste is het gemis aan een sociale netwerk, de tweede is het gemis aan een bepaald soort relatie. Wanneer je bijvoorbeeld heel erg behoefte hebt aan iemands steun, terwijl je die niet krijgt. Wanneer het gevoel ‘alleen te zijn’, lang aanhoudt, kan dit leiden tot diverse mentale klachten, die verwant zijn aan depressie.

Groeiend probleem

Eenzaamheid is een, steeds groter wordend, maatschappelijk probleem in ons land. In 2016 gaf meer dan veertig procent van de volwassen bevolking (19 jaar en ouder) aan eenzaam te zijn. Tien procent was ernstig of zeer ernstig eenzaam. Bijna 31 procent was emotioneel eenzaam en 43 procent sociaal eenzaam.

Hoger risico Alzheimer

Uit onderzoek is bovendien gebleken dat eenzaamheid ook verschillende lichamelijke gevolgen kan hebben. Zo blijkt dat het gevoel van eenzaamheid er voor zorgt dat de werking van je immuunsysteem vermindert. Het gaat hierbij om zogeheten killer cells, die in je lymfeklieren zitten en onder andere vechten tegen het ontstaan van tumoren en kankercellen. Ook het risico op Alzheimer neemt toe door eenzaamheid. Uit een onderzoek blijkt dat eenzame ouderen twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van deze hersenziekte. Daarnaast zorgt eenzaamheid voor een hoop stress, waardoor je lichaam veel van het hormoon cortisol aanmaakt. En een te hoog niveau vaan cortisol zorgt voor een groter risico op diverse aandoeningen.

Lees ook
Neiske (43): ‘Ook met een rijk sociaal leven, kun je je soms best eenzaam voelen’

Bron| Volksgezondheid, DokterDokter
Beeld| iStock

Ook interessant