Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Oeps: dit lichaamsdeel zouden we veel vaker moeten wassen

lichaamsdeel-vaker-wassen-douche.jpg

De meesten van ons nemen het liefst elke dag een lekkere douche. Daarbij zepen we ons hele lichaam in en wassen ook geregeld ons haar. Maar, zo waarschuwen dermatologen, bij die dagelijkse douchebeurt vergeten veel mensen een heel belangrijk lichaamsdeel…

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dit overgeslagen lichaamsdeel geliefd is bij zo’n 67 verschillende soorten bacteriën. Alle reden om het mee te nemen in je dagelijkse wasbeurt, zou je zeggen. Om welk lichaamsdeel het gaat? Onze navel. Volgens de Amerikaanse wetenschappers is de navel bij de meeste mensen ‘een jungle van micro-organismen’.

Elke dag

Volgens Shari Lipner zou je je navel daarom elke dag moeten schoonmaken. “Onder de douche, net als de rest van je lichaam. Dat is in de meeste gevallen voldoende,” zegt de assistent-dermatoloog van Weill Cornell Medicine op de website hellogiggles.com. “Wees voorzichtig met water en zeep, en gebruik het liefst alleen je handen,” vult Jessica J. Krant aan. Zij is assistent-dermatoloog bij SUNY Downstate Medical Center. Lipner: “Als de vorm van je navel daarom vraagt, kun je ook een wattenstaafje gebruiken om het lichaamsdeel voorzichtig mee schoon te maken.”

Alcoholvrije zeep

Voor het reinigen van je navel kun je het best alcoholvrije zeep gebruiken: “Alcohol droogt uit,” legt Robert Brodel uit. Hij is professor dermatologie bij de University of Mississippi Medical Center. Na het reinigen is het wél zaak dat je de boel goed droog maakt. Gebruik je toch liever een product dat alcohol bevat? “Doe het dan snel en vet je navel direct daarna in met een hydraterende lotion,” aldus Brodel.

Bron | goodhousekeeping.co.uklibelle.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Ook interessant