Gezondheid

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te veel water drinkt

te-veel-water-drinken.jpg

Er wordt niet voor niets altijd op gehamerd dat je genoeg water moet drinken zodat je lichaam goed gehydrateerd blijft. En dat is niet de enige reden: er gebeuren een hoop dingen in je lichaam wanneer je niet voldoende vocht binnenkrijgt. Maar wist je dat je ook té hard je best kunt doen?

Veel mensen zweren bij een flesje water en hebben dat altijd binnen handbereik om eraan te worden herinnerd genoeg te drinken. Zo maken ze het zichzelf gemakkelijk, is de redenatie. Alles om die twee tot drie liter vocht per dag binnen te krijgen, toch? Maar met zo’n flesje bij de hand wordt de verleiding groot om (veel) meer te drinken dan het vereiste aantal liters. En dat is ook weer niet goed voor je. Het beestje heeft zelfs een naam: hyponatriaemie. Dit verschijnsel wordt ook wel overhydratatie of waterintoxicatie genoemd en kan verstrekkende gevolgen hebben.

Acht liter is de druppel

Als je elke dag meerdere flesjes water leegdrinkt en eigenlijk niet precies weet hoeveel je binnenkrijgt, hoef je je niet direct zorgen te maken. Je nieren zouden dagelijks zo’n acht liter water kunnen verwerken (hoeveel precies verschilt per persoon). En je moet wel écht doordrinken om aan die acht liter te komen. Toch is het mogelijk om over die acht liter-grens heen te gaan, wat het evenwicht tussen natrium en water in je bloed dusdanig kan verstoren dat je risico loopt op een watervergiftiging. Dit kan leiden tot een gevaarlijk lage bloeddruk. Bovendien nemen je cellen te veel water op, waardoor ze kunnen opzwellen. Het is vooral gevaarlijk wanneer dit in de hersenen gebeurt, want binnenin je schedel is daar weinig ruimte voor. In het allerergste geval kan een watervergiftiging zelfs dodelijk zijn.

Interessante video

De Amerikaanse communicatiespecialiste Mia Nacamulli heeft voor TEDed een interessante video gemaakt waarin wordt uitgelegd wat er met je lichaam en met je brein gebeurt wanneer je te weinig water drinkt, maar ook wanneer je te veel binnenkrijgt.

Bekijk het filmpje hieronder of via deze link:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | drogespieren.nlwomenshealthmag.nl
Beeld | iStock

Ook interessant