Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít gebeurt er met je lichaam wanneer je alcohol drinkt in de zomer

witte-wijn.jpg

Natuurlijk kan een fris koud wijntje op een warme dag heel lekker zijn. Pas alleen wel op, want alcohol drinken in de zon is helaas niet zo best voor je gezondheid.

We lopen de effecten na van alcohol in de zomer. Zo stijgt het hopelijk niet naar je hoofd.

Zomerhitte en lichaamswarmte

Wanneer je het na een glaasje wijn een beetje warm lijkt te krijgen, kan dat kloppen. Alcohol verwijdt de bloedvaten. Als gevolg daarvan komt er een grotere hoeveelheid bloed dicht bij de huid, waardoor er meer lichaamswarmte naar de oppervlakte komt. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer het buiten ook warm is, omdat je dan snel oververhit kunt raken. Je zult dan ook meer zweten, waardoor je in extreme gevallen zelfs kunt uitdrogen als je niet genoeg water drinkt.

Alcohol droogt uit

Niet alleen door de hitte kun je sneller uitdrogen, ook door alcohol zelf verlies je sneller vocht. Alcohol is een diureticum, oftewel een urine-afdrijvend middel. Door het drinken van alcohol laten je nieren meer water los via je urine dan normaal. Zo verlies je sneller vocht, waardoor het voor je lichaam lastig wordt om af te koelen. Als gevolg hiervan kun je uitdrogen. Dat is gevaarlijk, omdat je hierdoor hoofdpijn, verkrampte spieren of zelf een zonnesteek kunt oplopen.

De kracht van water

Het belangrijkste om te weten wanneer je gaat drinken in de zon, is dat je veel meer water nodig hebt dan je waarschijnlijk denkt. Ten eerste heb je in de zomer al meer nodig dan normaal: het advies is om zo’n twee tot vier liter per dag te drinken. Veel mensen denken dat één glas water voor elk glas alcohol volstaat, maar dat is niet zo. Voor elk drankje verlies je namelijk nog een derde water meer dan de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Dat betekent dat je voor elk glas drank zo’n twee tot drie glazen water moet drinken. De beste manier om gehydrateerd te blijven, is door elk halfuur een glas water te nemen. Ook helpt het om zoute dingen te eten, omdat die helpen vocht vast te houden. Toch maar een chipje erbij dan?

Voel je je duizelig, licht in je hoofd, misselijk of verward? Dat zijn signalen van een zonnesteek. Verhuis dan meteen naar de schaduw en drink zo veel mogelijk water (en laat dat glaasje wijn alsjeblieft staan).

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Op een makkelijke en gezonde manier genoeg vocht binnenkrijgen? Probeer de Sodastream nu met €50 korting!

Bestel hier

Ook interessant