Libido van vrouwen stijgt als man helpt in huishouden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Libido van vrouwen stijgt als mannen helpen in het huishouden

Hoewel de verhoudingen heel anders liggen dan vroeger, is het toch nog vaak zo dat vrouwen meer doen in het huishouden. Ze staan vaker in de keuken en zorgen meer voor de kinderen, bleek eerder al uit onderzoek van het CBS. En al die extra taken hebben niet per se een fijn resultaat: het beïnvloedt namelijk het libido van de vrouwen.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen meer zin in seks hebben wanneer hun man meehelpt in het huishouden.

Het onderzoek

De onderzoekers hadden met dit onderzoek één belangrijke vraag: hebben vrouwen nog wel energie over voor seks, nadat ze een heel huishouden gerund hebben? Om daar achter te komen, werd onderzocht hoe de mentale belasting intieme relaties beïnvloedt. Hiervoor werd gekeken naar het vrouwelijk seksueel verlangen. Dit omdat een ‘laag verlangen’ meer dan 50 procent van de vrouwen treft en dit lastig te behandelen is. Het onderzoek toont aan dat vrouwen in een gelijkwaardige relatie (wat betreft huishoudelijke taken en mentale belasting) meer tevredenheid voelen over hun relaties. Bijkomend voordeel is dat zij ook meer seksueel verlangen voelen dan vrouwen in relaties die niet gelijkwaardig zijn.

Relaties zijn belangrijk voor verlangen

Om te onderzoeken hoe intieme relaties beïnvloed worden, is het belangrijk om na te gaan hoe het verlangen van vrouwen wordt bepaald. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals reacties op levenservaringen en de kwaliteit van relaties. Met name dat laatste is belangrijk. Als vrouwen ontevreden zijn over hun relaties, daalt het verlangen. En deze factor is zelfs belangrijker dan zogenoemde fysiologische effecten, zoals de leeftijd en menopauze of overgang.

Voor het onderzoek werden 299 Australische vrouwen van 18 tot 39 jaar geïnterviewd. Zij kregen vragen over verlangen en relaties, waarin bijvoorbeeld beoordelingen van huishoudelijk werk en vrije tijd aan bod kwamen. Ook werd gekeken naar de mentale belasting (wie organiseert bijvoorbeeld sociale activiteiten en treft financiële regelingen). Op basis daarvan zijn drie groepen opgesteld:

  • Gelijk: hierbij hadden de vrouwen zelf het idee dat het werk gelijk verdeeld was.
  • Vrouwen: hierbij hadden de vrouwen het idee dat zij meer werk doen.
  • Partners: hierbij hadden de vrouwen het idee dat de partner meer inbrengt.

De resultaten

De resultaten van het onderzoek waren duidelijk. Wanneer vrouwen vonden dat er sprake was van een gelijkwaardige relatie, gaven ze aan dat ze tevredener waren over die relatie en ook meer verlangen voelden naar hun partner dan de andere vrouwen in het onderzoek. Kanttekening hierbij is dat de ‘partners’-groep te klein was om substantiële conclusies te trekken, al is dit gegeven misschien ook al tekenend. De deelnemers die in de ‘vrouwen’-groep zitten, waren eensgezind: hun verlangen was afgenomen. Maar ook over het algemeen zijn de vrouwen in deze groep minder tevreden over hun relaties.

De onderzoekers hebben niet alleen gekeken naar het verlangen in relaties, maar ook naar het zogenoemde ‘solo-verlangen’ van de vrouwen. Het leek de onderzoekers namelijk logisch dat ongelijkheid in een relatie ook van invloed is op de seksualiteit van vrouwen. Maar dit was dus niet het geval. Deze vrouwen hadden dus nog wel zin in en tijd voor soloseks. Het lage libido lijkt dus vooral invloed te hebben op seks in een relatie en is geen intern probleem. Het zijn ook andere factoren, zoals de lengte van een relatie, die hier een invloed op hebben.

Bron | Sciencealert, CBS

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden