null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lezersvraag: ‘Krijg je baarmoederhalskanker van het HPV-virus?’

Irene (50): "Na mijn uitstrijkje bleek dat ik het hpv-virus heb. Is dat gevaarlijk en kun je er iets aan doen?"

Rafli van de Laar: "Het HPV-virus (Humaan Papilloma Virus) op zich is niet gevaarlijk. Het is de bedoeling dat jouw afweersysteem het virus opruimt, net zoals dat gebeurt bij bijvoorbeeld griep. Meestal lukt dat binnen twee jaar na besmetting. Er zijn ruim 170 HPV-virussen bekend, waarvan vijftien zogenaamde hoog risico HPV-virussen zijn; deze kunnen afwijkingen veroorzaken zoals baarmoederhalskanker en minder vaak kanker van de schaamlippen, anus en mond/keelholte.

Uitstrijkje

De vijftien virussen worden sinds 2017 getest bij het uitstrijkje en als één daarvan aanwezig is, wordt hetzelfde uitstrijkje getest op afwijkende cellen. Zijn er geen afwijkende cellen, dan krijg je een oproep voor een nieuw uitstrijkje na een halfjaar. Als er in dit tweede uitstrijkje ook geen afwijkende cellen worden gevonden, dan word je pas na vijf jaar opnieuw uitgenodigd voor een uitstrijkje. Vinden ze wel onrustige cellen, dan word je verwezen naar een gynaecoloog. Wanneer uit het eerste uitstrijkje blijkt dat je géén hoog risico-HPV hebt, worden de onderliggende cellen niet onderzocht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Seksueel contact

Je krijgt HPV via seksueel contact. Het virus zit op en rond de vagina en penis en wordt dus niet alleen via penetratie, maar ook via handen en de mond verspreid. Ook lesbiennes en mensen die alleen orale seks hebben kunnen dus besmet raken. Je loopt meer risico op besmetting en uiteindelijk op baarmoederhalskanker als je veel wisselende seksuele contacten hebt en vaak vrijt zonder condoom. Wie rookt en medicatie gebruikt die het afweersysteem onderdrukt, heeft meer kans om baarmoederhalskanker te ontwikkelen.

Vaccinatie is belangrijk

Als je eenmaal besmet bent met het HPV-virus, kun je niets tegen het virus doen. Daarom ook wordt vaccinatie van meisjes voor hun eerste seksuele contact geadviseerd. Het vaccin is dan het meest effectief. HPV-virussen kunnen lang in je lichaam aanwezig zijn zonder dat je dat merkt. Het is dus niet te achterhalen van wie je het hebt gekregen en hoe lang je het al bij je draagt. Besmetting kan soms al ruim tien jaar geleden hebben plaatsgevonden. Minder dan 1 procent van de mensen met een HPV-infectie ontwikkelt uiteindelijk baarmoederhalskanker. Dit proces verloopt langzaam, het duurt tien tot vijftien jaar van HPV-besmetting tot het ontstaan van kanker.

Bevolkingsonderzoek

Daarom worden onrustige cellen vaak op tijd gevonden. Door deze te behandelen wordt voorkomen dat baarmoederhalskanker ontstaat. In Nederland krijgen zo’n 700 vrouwen per jaar baarmoederhalskanker. De helft daarvan is zelden of nooit gescreend. Bevolkingsonderzoek werkt dus, want in landen zonder screening komt baarmoederhalskanker veel vaker voor. Toch is het bevolkingsonderzoek niet waterdicht. Een enkele keer wordt een uitstrijkje niet goed beoordeeld. Heb je dus klachten zoals afwijkende afscheiding of bloedingen na het vrijen of buiten de menstruatie om, laat je dan onderzoeken."

null Beeld

Rafli van der Laar, gynaecoloog met als aandachtsgebied oncologie, in VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Venray.

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

null Beeld

Dit artikel is afkomstig uit Margriet 2018-38. Deze editie nabestellen kan hier via magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden