Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helpt levertraan tegen corona? Dit land start een grootschalig onderzoek

levertraan-tegen-corona.jpg

Misschien ken je het olieachtige goedje nog uit je jeugd: levertraan. Vroeger was het in de wintermaanden populair om aan kinderen te geven door de vitamine A, D en omega-3 vetzuren, maar tegenwoordig wordt het minder vaak geslikt. Tot nu. Noorse onderzoekers ontdekten namelijk een mogelijk verband tussen de olie en het coronavirus. Daarom starten zij een grootschalig onderzoek om te kijken of levertraan echt kan helpen tegen corona. 

Was de oplossing tegen corona al die tijd al binnen handbereik? 

Levertraan tegen corona

Misschien komt bij het woord ‘levertraan’ meteen een herinnering aan de lepel met het vieze goedje van vroeger weer op. Maar voor wie het niet kent: levertraan is een dierlijke olieachtige substantie gewonnen uit de lever van schelvis, heilbot of kabeljauw. Het zit vol met omega-3 vetzuren, vitamine A en D. Het idee dat levertraan mogelijk zou kunnen werken tegen corona, komt voort uit eerdere onderzoeken waaruit bleek dat vitamine D en omega-3 vetzuren helpen bij de bestrijding van luchtweginfecties. Dat legt Arne Søraas, arts-wetenschapper bij het Oslo University Hospital, uit. Daardoor zou het mogelijk ook bij het coronavirus een redmiddel kunnen zijn. 

Lees ook:
Experts roepen op: ‘Slik vitamine D tegen het coronavirus’

Grootschalig onderzoek

Aan het onderzoek dat het Oslo University Hospital in Noorwegen uitvoert doen maar liefst zeventigduizend mensen mee. De ene helft moet dagelijks levertraan slikken, terwijl de andere helft een placeboproduct krijgt toegediend. In het onderzoek wordt levertraan afkomstig uit kabeljauw gebruikt. 

Kanttekening

Dat er een onderzoek naar levertraan tegen corona is gestart, dat verbaast ook het Voedingscentrum niet. Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, laat aan Editie NL weten dat de werking van vitamine D tegen het coronavirus al vaker in het nieuws is geweest, maar vraagt zich daarom wel af waarom er in het Noorse onderzoek bijvoorbeeld niet alleen op vitamine D wordt gefocust. Als levertraan blijkt te werken, dan is het daarmee alsnog niet duidelijk aan welk ingrediënt het dan ligt. Daarnaast moet je volgens Groenenberg goed oppassen voor de hoeveelheid vitamine A in levertraan. Dat verschilt per merk. Bij een teveel aan vitamine A kun je bijvoorbeeld afwijkingen aan je ogen krijgen. Ook kan het bij zwangere vrouwen afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. 

Lees ook:
Zó veel Nederlanders blijken te weinig vitamine A binnen te krijgen

Geen extra supplementen slikken

Het is dus niet nodig om nu al meteen een voorraad levertraan in te slaan. Want naast een te grote hoeveelheid vitamine A heb je als gezond persoon volgens Groenenberg ook geen extra vitamine D nodig. Dit haal je namelijk ook uit vette vis, vlees en ei. En als je in het voorjaar en de zomer genoeg buiten bent geweest, heb je volgens haar voldoende reserves om gezond de winter door te komen. Ook de omega-3 vetzuren die in levertraan zitten kun je zonder extra supplementen binnen krijgen door wekelijks vette vis te eten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant