Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ontgift je lever met deze voeding

ontgift-je-lever-met-deze-voeding.jpg

Zonder lever kun je niet leven. Het orgaan speelt onder andere een belangrijke rol bij de afvoer van giftige stoffen uit ons lichaam. Niet alleen gifstoffen die we via ons eten binnenkrijgen, maar ook emotionele ‘voeding’, zoals woede, verdriet en boosheid. Daarom is het belangrijk om lief te zijn voor je lever.

Deze ontgiftende voedingsstoffen helpen de lever te reinigen zodat-ie goed zijn werk kan blijven doen:

Bitterstoffen

Bitter in de mond houdt de lever gezond. De smaak bitter heeft een geneeskrachtige werking op de lever. Het stimuleert het spijsverteringsproces, inclusief de galproductie in de darmen. De gal stimuleert de stoelgang, want via de gal worden de afvalstoffen van de lever in de darmen geloosd om daarna definitief verwijderd te worden. Bitterstoffen vind je onder andere in witlof, andijvie en grapefruit.

Citroen

Een glas lauwwarm water met een halve citroen werkt effectief bij het reinigen van de lever. Het zuur versterkt de leverenzymen en herstelt het zuurstof- en calciumgehalte van de lever. Hierdoor wordt de stofwisseling geactiveerd en worden de darmen schoongemaakt.

Spruitjes

Groenten uit de kruisbloemenfamilie, waaronder kool, broccoli en spruitjes, bevatten veel glucosinolaten. Deze stoffen maken bepaalde eiwitten aan die de giftige stoffen in het lichaam en de lever onschadelijk maken. Zowel de glucosinolaten in gekookte als ongekookte kool hebben deze beschermende werking.

Walnoten

Walnoten bevatten omega 3-vetzuren die de reinigende acties van de lever ondersteunen. Daarnaast helpt de hoge hoeveelheid arginine in walnoten de lever bij het uitscheiden van ammonia uit het lichaam.

Kurkuma

Kurkuma, het okergele kruid dat curry geel maakt en wordt gebruikt om de gewaden van Hindoe-priesters te verven, heeft een ontstekingsremmende werking.

Water

Om de doorstroming van de voedingsstoffen en afvalstoffen van de lever te stimuleren, is het belangrijk om voldoende water en kruidenthee te drinken. Als je dit niet doet, vergroot je het risico op galstenen. Die ontstaan als de lever en galblaas verstopt raken en het gal niet meer goed kunnen afgeven.

Behalve het consumeren van voeding die goed is voor de lever, is het belangrijk om alcohol en vetrijk voedsel met mate te nuttigen. Ook te veel suiker en zout zijn slecht voor de lever. Hierdoor raakt ‘ie verhard en vezelig, wat uiteindelijk kan leiden tot fibrose. De lever sterft dan af en kan niet meer zijn functies naar behoren kan uitvoeren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | Getty Images

Ook interessant