null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Leugentjes om bestwil vertellen: waarom doen we dat toch?

Hoe klein en onbelangrijk ze ook zijn, (onbewust) vertellen we allemaal weleens leugentjes om bestwil. Hoe komt het toch dat ze er zo gemakkelijk uit floepen? 

Je maakt vast weleens mee dat er een gesprek gaande is waar jij absoluut geen verstand van hebt. Wat je dan doet? Wijselijk je mond houden, af en toe een beetje knikken en je gesprekspartner herhalen. Maar zeggen dat je eigenlijk geen idee hebt: ho maar.

Logische verklaring

Voor dat gedrag is een heel logische verklaring, zo stelt klinisch psycholoog Carla Marie Manly. "De mens is een kuddedier, we streven ernaar om leuk gevonden te worden en willen erbij horen," legt ze uit aan Well + Good. "Leugentjes om bestwil zijn een natuurlijke reactie die een gevoel van veiligheid verzekert. Je beantwoordt er instinctief mee aan een gevoel voor betrokkenheid, al is het niet ideaal.

Ongemak

Uit een kleinschalige studie van een paar jaar geleden blijkt dat we het vaakst leugentjes om bestwil vertellen in gesprekken met mensen die we niet of nauwelijks kennen. Maar liefst zestig procent van de mensen zou in dat geval geen gesprek van tien minuten kunnen voeren zónder te liegen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de keren dat je hebt gezegd dat het goed met je gaat, terwijl je eigenlijk helemaal niet lekker in je vel zit. En 'ja' hebt geantwoord op de vraag of je een bepaald televisieprogramma kijkt, terwijl je het eigenlijk vreselijk vindt. Dat doen we om te voorkomen dat er ongemakkelijke stiltes vallen in het gesprek. "Wanneer we het gevoel hebben dat we deel uitmaken van een groep, voelen we ons minder angstig en hebben we minder stress," meent de deskundige. "Leugentjes om bestwil komen dan ook het vaakst voor wanneer iemand onvoldoende weet over een onderwerp."

Averechts

Het gevaar dat schuilt in een leugentje om bestwil, is dat je gesprekspartner steeds dieper op het onderwerp ingaat en je op een gegeven moment niet meer wegkomt met wat geknik. De kans is dan groot, dat je door de mand valt en dat werkt alleen maar averechts. In plaats van dat mensen het leuk vinden om een spontaan gesprek met je voeren, zullen ze twijfelen aan je oprechtheid. Het advies van Manly? "Las een pauze in, voordat je instemt met je gesprekspartner en accepteer dat het menselijk is om niet overal van op de hoogte te zijn."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | wellandgood.com

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden