null Beeld

Let op: in sommige sojasauzen zit een kankerverwekkende stof

Dompel jij je sushi ook maar wat graag helemaal onder in de sojasaus? Let dan even goed op. Uit een onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde blijkt namelijk dat in sommige sojasauzen een kankerverwekkende stof zit. 

Hoe schadelijk is het om dit stofje binnen te krijgen?

Kankerverwekkende stof in sojasaus

Er bestaan twee manieren waarop sojasaus wordt gemaakt: een natuurlijke en onnatuurlijke manier. Maar uit het onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde blijkt dat vijf van de tien sojasauzen - die zij testten - natuurlijk gebrouwen zouden zijn, terwijl dit niet het geval was. De productie van natuurlijke sojasaus duurt door het fermentatieproces namelijk wel twee jaar. Erg lang. Dus daar bedachten fabrikanten een trucje voor. Aan de sojasaus, die normaal gesproken uit sojabonen, tarwe, zout en koji bestaat, voegen zij een soja-concentraat en zoutzuur toe, om het maakproces te versnellen. Aan het chemische mengsel wordt natronloog toegevoegd om de smaak te neutraliseren. En dat kan ertoe leiden dat tijdens het maken van de sojasaus de kankerverwekkende stof 3-MCPD vrijkomt.

Hoe schadelijk is dit?

Uit het onderzoek bleek dat vier van de vijf flesjes sojasaus, met daarin de kankerverwekkende stof 3-MCPD, nog voldeed aan de maximaal toegestane hoeveelheid. Dat is binnen de wettelijke vastgestelde norm van 0,02 mg per kilogram. Dat betekent dus dat als je deze stof in deze hoeveelheid binnen krijgt, dit niet schadelijk is voor je gezondheid. De sojasaus van het merk Datu Puti bevatte maar liefst een dubbele hoeveelheid van de toegestane hoeveelheid van de kankerverwekkende stof 3-MCPD, en daarom is deze sojasaus door de producent onmiddellijk uit de schappen gehaald.

Lees ook: Wat is soja-intolerantie en wat kun je ertegen doen?

Natuurlijke sojasaus

Er zit in sommige sojasauzen dus echt een kankerverwekkende stof, maar je kunt deze door de minimale hoeveelheid zonder extra risico’s nog steeds eten. Mocht je door deze informatie toch zijn afgeschrikt, dan kun je voortaan dus het best op zoek gaan naar natuurlijke sojasaus. Maar let dus wel goed op of dit echt zo is, want uit het onderzoek bleek dat sommige fabrikanten met onnatuurlijke sojasaus op hun label toch natuurlijk zetten. De lijst met alle sojasauzen die getest zijn vind je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Keuringsdienst van Waarde

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden