Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 gezonde vragen aan Leontien van Moorsel

leontien.png

In de rubriek ‘5 gezonde vragen aan…’ vragen we (on)bekende mensen naar hun leefstijl. Deze week geeft Leontien van Moorsel, voormalig wielrenster, advies over sport als onderdeel van je levensstijl. Door jarenlang hard trainen weet zij inmiddels als geen ander hoe je sporten combineert met een druk leven, hoe je ervoor zorgt dat je resultaten behaalt en vooral hoe je ervoor zorgt dat je niet opgeeft!

Een aantal jaren geleden ben je gestopt met sporten op topniveau. Hoe belangrijk is sporten nu nog voor je?

“Sport is nog steeds een heel belangrijk onderdeel van mijn leven, maar dan op een ontspannen en fijne manier.Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet even een uurtje sport, dat komt omdat ik er enorm van geniet en er positieve energie van krijg!”

Hoe lukt het jou om sport, werk en een gezin te combineren?

“Dat is een kwestie van goed plannen. Als ik een drukke dag heb vol afspraken, sta ik gewoon een uurtje eerder op om toch nog even een rondje te kunnen gaan hardlopen bijvoorbeeld. Als je het graag wilt en je hebt er plezier in, lukt het altijd wel om tijd vrij te maken.”

Soms heb je nou eenmaal geen zin om te sporten. Bijvoorbeeld na een lange dag. Hoe zorg je dat je dan tóch gaat sporten? Hoe blijf je gemotiveerd?

“Natuurlijk heb ik dat gevoel ook weleens, maar dan roep ik het gevoel op dat ik altijd krijg na het sporten. Als ik daaraan denk, ga ik gewoon! Want dat lekkere en voldane gevoel is voor mij genoeg om er weer even lekker tegenaan te gaan. En zorg dat het een gewoonte wordt, want dan is het onderdeel van je vaste patroon en kost het minder moeite.”

Hoe hard je ook je best doet, de resultaten zijn niet altijd zoals gehoopt. Wat adviseer jij mensen om te gaan met tegenslagen?

“Uiteindelijk is het resultaat altijd zichtbaar en voelbaar, maar dat kan natuurlijk niet na bijvoorbeeld twee weken. Maar als je door blijft gaan, komt het vanzelf.”

Wat is volgens jou de beste strategie om te komen waar je graag wilt?

“Stel jezelf een doel. Dat is het allerbelangrijkste om lekker gemotiveerd bezig te zijn. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een leuke run of een gezellige fietstocht en werk dan naar dat doel toe. Echt, het helpt!”

Over Leontien van Moorsel
De glansrijke wielercarrière van Leontien van Moorsel (1970) ligt alweer een poosje achter haar, maar sinds ze in 2005 gestopt is met sporten op topniveau, heeft ze allesbehalve stilgezeten. Met hetzelfde enthousiasme is ze samen met haar man Michael Leontien Total Sports begonnen, met daarin tal van activiteiten, veel gerelateerd aan fietsen. Van presentaties tot clinics, van het geven van lezingen tot trainingsadvies. Passie is haar drijfveer en dat wil ze ook graag in alle activiteiten uitdragen.

Ook interessant