null Beeld

Lentezon en meer licht: waarom de lente ons gezonder én vrolijker maakt

Het zijn onrustige en voor sommigen ook stressvolle tijden door de coronacrisis. Maar gelukkig wordt het buiten steeds wat mooier weer, en beginnen de bloemen ook weer te bloeien. De lente komt eraan en uit onderzoek blijkt dat we massaal vrolijker én gezonder worden dit seizoen.

En een beetje van het zonnetje genieten kan gelukkig ook in de achtertuin, op het balkon en anders zélfs door het raam.

Nieuw begin

De lente geeft ons het gevoel van een nieuw begin, zegt gedragswetenschapper Katherine Milkman tegen the Guardian. In het voorjaar zien we steeds meer planten groeien en bloeien, worden jonge dieren geboren en komen de kuikentjes uit hun ei: niet zo gek dat we ons dus ook zo voelen. Die nieuwe start maakt ons meer gemotiveerd (denk maar eens aan die lenteschoonmaak) en laat ons de mislukte goede voornemens van dit jaar helemaal vergeten. Het is een tijd waarin mensen weer nieuwe doelen maken, al kan dat tijdens deze coronacrisis misschien soms wat lastig zijn.

Motivatie en creativiteit

Ook helpt de zon ons vrolijker en positiever in het leven te staan. Het geeft niet alleen je gemoedstoestand een flinke boost, maar ook je creativiteit en geheugen worden er beter door. Mede door de lange dagen, zijn we meer gemotiveerd om te koken, om een boek te lezen of om te sporten. En die motivatie en creativiteit kun je nu misschien éxtra goed gebruiken, nu je verplicht moet thuiswerken, de kinderen moet vermaken en de deur niet te vaak uit mag.

Lees ook: Dít kun je vogels het beste voeren in de lente

Winterdepressie verdwijnt

Daarnaast brengen de lentezon en langere avonden ook een verlichting voor mensen die last hebben van Seasonal Affective Disorder oftewel een winterdepressie. Zélfs als je geen diagnose hebt, zul je merken dat klachten van somberheid en vermoeidheid minder worden als de zon meer gaat schijnen en later onder gaat. Dat zegt psychiater Hugh Selsick van Royal College of Psychiatrists tegen the Guardian. Vooral de langere avonden doen mensen goed: in gebieden waar minder licht is, komen winterdepressies veel vaker voor.

Licht en donker

Onze hersenen reageren volgens Selsick heel erg op licht en donker, en daardoor is het daglicht zo belangrijk voor onze gezondheid. Omdat het pas later donker wordt, geven onze hersenen op de juiste tijd aan wanneer het bedtijd is. Daardoor zul je merken dat je beter slaapt, en je makkelijker wakker kan worden als het buiten al licht is. Daardoor zullen we ons in de lente dus vrolijker en beter uitgeslapen voelen en daarmee ook een stuk gezonder zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | The Guardian

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden