null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Lentemoeheid: waarom je ook in het voorjaar een dipje kunt ervaren

Ervaar je al een paar weken (extreme) vermoeidheid? Dat zou zomaar eens door het voorjaar kunnen komen: dit wil je weten over lentemoeheid.

Lentemoeheid kan een futloos gevoel en een verminderde eetlust opleveren.

De laatste tijd erg moe? Dat kan door het voorjaar komen

We hebben allemaal de welbekende winterblues wel eens ervaren, maar wist je dat je ook in het voorjaar last kunt hebben van een dipje? Deze lentemoeheid heeft alles te maken met de verandering van de seizoenen. Hoewel veel mensen dolgelukkig worden van de eerste zonnestralen van het jaar, de bloesem aan de bomen en de lammetjes in de wei die bij de lente horen, zijn er ook mensen die al dan niet onbewust vermoeid raken van het voorjaar. De gezondheidsexperts van GezondNU leggen uit hoe dat zit.

Seasonal Affective Disorder

Slaapcoach Irma Leijten legt het fenomeen uit aan de hand van Seasonal Affective Disorder (SAD), een verstoring van je gemoedstoestand die te wijten is aan de veranderingen van de seizoenen. “Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen en ouderen meer dan jongeren. Als je fit bent, kun je de seizoenswisseling ook beter opvangen. Ook persoonlijkheidsfactoren kunnen een rol spelen. De een kan zich makkelijker aanpassen dan de ander en de een heeft dus meer last van vermoeidheid dan de ander.” Ook hebben mensen die in het Noordelijk halfrond van de aarde wonen er meer last van dan mensen die in het Zuidelijk halfrond wonen, omdat de verschillen in klimaat per seizoen hier een stuk extremer zijn.

SAD ontstaat door een verandering in de hormoonhuishouding, waarbij voornamelijk serotonine een belangrijke rol speelt. Doordat de temperatuurverschillen in de lente zo groot zijn, kost het ons lichaam meer energie om zich hierop aan te passen. Ook werkt de overgang van winter naar voorjaar enorm energieslurpend voor je lichaam. Hierdoor kan je lichaam de hoeveelheid serotonine niet meer goed reguleren, en kun je een vermoeid en zwak gevoel ervaren. Ook een verminderde eetlust en sneller geprikkeld zijn kunnen symptomen van lentemoeheid zijn.

Snel ervan af komen? Dat kan door goed te letten op de basiselementen van je gezondheid: zorg voor voldoende beweging en gezonde voeding, maar plan ook bewust genoeg rustmomenten in. En, niet geheel onbelangrijk: besteed extra aandacht aan een goede nachtrust.

Bron | GezondNU

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden