null Beeld

Lentekriebels: dít is de invloed van de zon op je hormonen

Heerlijk, het voorjaar! Wat er in de natuur om ons heen gebeurt zien we allemaal wel (denk aan bijvoorbeeld de eerste bloemen die opkomen, de lammetjes en de vogels die je weer hoort fluiten). Maar wat gebeurt er eigenlijk precies met onszelf in deze periode? De lente schudt onze gevoelens net zo goed wakker als de natuur.

Lentekriebels bestaan dus écht. Psycholoog en dating coach Anne Campagne legt uit hoe dat zit.

De invloed van de zon op onze hormonen: lentekriebels

In feite zijn de lentekriebels een gevolg van hormonen die opgeschud worden door de zon. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. En laat het nu juist die vitamine D zijn die weer zorgt voor de aanmaak van verschillende hormonen in het lichaam die je humeur en libido stimuleren. Onder andere worden de hormonen melatonine, serotonine en dopamine beïnvloedt door de boost aan vitamine D.

Minder melatonine = meer energie

Melatonine is het slaaphormoon dat van invloed is op je bioritme. Wanneer het ’s avonds begint te schemeren produceer je meer melatonine: onze hersenen krijgen een signaal wanneer het tijd is om te gaan slapen. In de lente zijn de dagen langer en is er meer licht, we maken dan minder melatonine aan. Daardoor is de kans groot dat je winterdip verdwijnt. We worden eerder wakker in de ochtend en voelen ons minder slaperig. Met als gevolg dat we er ook weer meer op uit gaan, en nóg meer licht en zon meekrijgen. Dus: nog meer blije hormonen!

Lees ook:

Wat zijn hormonen en wat doen ze precies in je lichaam?

Meer serotonine = gelukkiger

Vitamine D stimuleert ook de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Hoe meer serotonine, hoe minder gevoelig we zijn voor afwijzing. Je kunt dus zeggen dat de aanmaak van serotonine zorgt voor een boost van ons zelfvertrouwen. Het gelukshormoon kan op deze manier werken als een positieve spiraal. In de lente durf je meer risico's te nemen, doe je sneller dingen die je eigenlijk eng vindt en ben je sneller trots op jezelf. Daarnaast heeft dit gelukshormoon een overwegend stimulerende werking op diverse functies in je lichaam, zoals: je eetlust, stemming, slaap, beweging en seksuele activiteit.

Meer dopamine = sneller verliefd

Dopamine wordt niet constant geproduceerd maar komt vrij bij bijvoorbeeld eten, sporten of seks. Ook dit is een gelukshormoon. Dopamine veroorzaakt dat gepassioneerde, euforische gevoel waar je intens gelukkig van wordt. Wanneer je verliefd bent en je je partner ziet of aanraakt, krijg je steeds een shotje dopamine. Dopamine is om die reden dan ook verslavend, en wordt wel the love drug genoemd. Als het om een nieuwe liefde gaat, is dopamine de belangrijkste ‘chemische aanstichter’. Als er maar genoeg van rond gaat in je systeem, ben je eerder geneigd om verliefd te worden. Dopamine wordt mede veroorzaakt door nieuwe ervaringen. In de lente zijn er ineens weer veel kleuren en geuren en mensen op straat. En dus zijn er veel nieuwe prikkels die de hersenen activeren, waardoor je meer dopamine aanmaakt. En daarmee word je dus ook weer gevoeliger voor de liefde.

Kortom: het is niet zo gek als je je in het voorjaar ineens heel anders voelt dan in de winter. Je kunt écht last hebben van lentekriebels, vanwege de invloed van de zon op je hormonen. Je voelt je blij, gemotiveerd, hebt zin in de liefde en het opdoen van nieuwe ervaringen. Nog een reden om gek te zijn op de lente.

null Beeld

Anne Campagne is psycholoog. Met deze achtergrond is zij haar eigen praktijk gestart als dating coach en matchmaker. Als matchmaker richt Anne zich volledig op de persoonlijkheid van de singles. Uiteindelijk is persoonlijkheid het meest bepalend voor de liefde, niet je werk, welke opleiding je hebt gedaan of je banksaldo. Voor haar als matchmaker is het allerbelangrijkste dat je gematcht wordt aan de persoon die bij jóu past. Kijk voor meer informatie op plan-decampagne.nl

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | Getty Images (header), New Monkey Photography (foto Anne Campagne)

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden