Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is waarom je lekkernijen op het werk niet kunt weerstaan en thuis wel

dit-is-waarom-je-lekkernijen-op-het-werk-niet-kunt-weerstaan-en-thuis-wel.jpg

Het voordeel van thuiswerken: minder collega’s die met allerlei lekkernijen aankomen. Hoe kan het dat je deze lekkernijen op het werk niet kon laten liggen, terwijl dit je thuis (bijna) geen moeite kost?

En wat kun je doen om de verleiding wél te weerstaan?

Verleidingen

Het heeft eigenlijk alles te maken met de verleiding. Op het werk staan alle snacks meestal helemaal uitgestald en goed in het zicht, terwijl je thuis alles netjes in de kast bewaart. Wanneer je continu langs de snacks op werk loopt, word je steeds in de verleiding gebracht om even wat te eten. En zeg nou zelf, als het er eenmaal ligt, is het zonde als het daar blijft liggen.

Stress en gedachteloos eten

Maar hoe kan het dat we hier niet van af kunnen blijven? Uit onderzoek van de Stanford Universiteit in Californië blijkt dat de neiging om lekker te snacken grotendeels wordt uitgelokt door onbewust gedrag. Wanneer je bijvoorbeeld in een bespreking zit, waar je je aandacht niet bij kunt houden, of als je brein overbelast raakt door veel informatie, is het risico groter dat je gaat eten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Oerbrein

En dit wordt dan weer veroorzaakt door ons oerbrein. Als je het heel druk hebt raakt je neocortex overbelast. Dit is een deel in je hersenen dat ervoor zorgt dat je informatie bewust kunt verwerken en dat je rationeel na kunt denken. Bij overbelasting hiervan, word je oerbrein geprikkeld om zoveel mogelijk vet en zoet in te slaan voor schaarse tijden. En daardoor zit je voor je het weet alweer bij de schaal met hapjes.

Zó weersta je de verleiding

Om je oerbrein voor de gek te houden is het verstandig om de gezonde snacks in het zicht te zetten en overige snacks te verstoppen. Daarnaast heeft een studie van Cornell University aangetoond dat wanneer de snoeppot buiten handbereik staat, je er minder van eet. Dus leg die snoeptomaatjes op je bureau en zet de koektrommel aan de andere kant van het kantoor neer.

Bron | Santé 
Beeld | iStock

Ook interessant