null Beeld

Leef langer, ga vaker staan!

Je kunt natuurlijk besluiten om nóóit meer rookworst te eten en elk wijntje af te slaan om zo gezond en lang mogelijk te leven. Maar je kunt het ook gezellig houden en gewoon wat vaker staan in plaats van zitten.

Wil je een gezond en langer leven? Ga of blijf dan eens wat vaker staan. Want zitten doen we zoveel, vooral op ons werk. Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een zittend beroep en ook de reis ernaartoe en de lunch brengen we meestal zittend door.

Dit doet zitten met je lichaam

Te veel zitten is niet zo goed. Volgens verouderingswetenschappers is het zelfs ronduit slecht voor je lichaam, vooral als je gevoelig bent voor rugklachten. Veel zitten vergroot de kans op lagerugpijn, maar ook op een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en een dikke buik. Zelfs de hele dag líggen zou nog gezonder zijn dan de hele dag zitten. In deze video zie je waarom >

Even wachten? Blijf gewoon staan

Je kunt dit natuurlijk proberen te compenseren door een paar uur per week naar de sportschool te gaan, maar volgens artsen is het gezonder om in je dagelijks leven meer te bewegen. Ook wat vaker blijven staan in plaats van te gaan zitten, helpt daarbij. Bijvoorbeeld als je op je beurt moet wachten bij een loket of een stukje met de trein of bus reist. Je stofwisseling, bloeddruk, spiermassa, botten en gewrichten worden er gunstig door beïnvloed.

Vraag je werkgever om een zit-stabureau

En wist je dat je zelfs staand kunt werken? De bekende hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp zweert erbij en voor mensen met lagerugpijn of een hernia is het zelfs de voorkeurstherapie! Met een zit-stabureau kun je de hoogte van het werkblad eenvoudig verstellen, zodat je zitten en staan kunt afwisselen. Bijna iedereen kan staand werken, een kwestie van gewoon beginnen dus, en medisch gezien zijn er geen redenen om het niet te doen.

null Beeld

Bron: Oud worden in de praktijk, door Rudi Westendorp en David van Bodegom, Uitgeverij Atlas Contact, € 19,99.

Meer over gezond oud worden

Gezondheidsraad: eet meer noten en drink thee!

Meer calorieën verbranden met wandelen?

Zo verbrand je meer calorieën terwijl je slaapt

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden