Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je op latere leeftijd ‘ineens’ lactose-intolerant kunt worden

waarom-je-op-latere-leeftijd-ineens-lactose-intolerant-kunt-worden.jpg

Je hebt je hele leven lang kunnen genieten van melk, chocolade, yoghurt en ijs, maar ineens krijg je steeds vaker last van maag-darmklachten na die voedingsmiddelen. Dat kan: ook op latere leeftijd blijk je nog ‘ineens’ lactose-intolerant te kunnen worden.

We leggen uit hoe dat precies zit.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is de suiker die van nature voorkomt in dierlijke melksoorten. De bekendste is koemelk, maar ook geiten- en schapenmelk bevat lactose. Mensen die lactose-intolerant zijn, reageren niet goed op die stof. Daardoor krijgen ze vervelende klachten, zoals buikpijn, diarree en zure oprispingen. Lactose-intolerantie is geen allergie en dus geen reactie van het immuunsysteem, maar ontstaat in de darmen.

Die reactie in de darmen zit zo: normaal gesproken maakt ons lichaam in de dunne darmwand het enzym lactase aan. Lactase heeft ons lichaam nodig om lactose te kunnen verteren in de darmen. Wanneer je lijf niet genoeg lactase aanmaakt, gebeurt dat dus niet op de juiste manier. Daardoor komt het onverteerd in de dikke darm en gaat het vergisten, wat bij sommige mensen voor de nodige klachten zorgt.

Lees ook:
Dít is het verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie

Lactose-intolerant op latere leeftijd

Een allergie heb je vaak al vanaf je geboorte, maar meestal word je juist pas op latere leeftijd lactose-intolerant. Als baby krijg je via de moedermelk of flesvoeding namelijk enorm veel lactose binnen, waardoor je darmen veel lactase nodig hebben. Van nature maak je dus heel veel van dat stofje aan als je een gezonde baby bent. Maar als je wat ouder wordt en je ook steeds meer andere dingen gaat eten, neemt de productie van lactase in je dunne darmwand langzaam af. Je hebt simpelweg minder nodig, omdat je op latere leeftijd niet meer al je voedingsstoffen uit melkproducten hoeft te halen.

Maar die afname van lactaseproductie gaat bij sommige mensen net wat sneller, waardoor zij het opmerken. Het kan dan zo zijn dat je ineens klachten krijgt als je meerdere melkproducten op een dag eet en drinkt. Als je ontbijt met yoghurt, ’s middags twee cappuccino’s drinkt en voor het slapen nog een glas melk neemt, is je lichaam daar niet echt op voorbereid. Je hebt niet meer genoeg lactase om al die lactose te verteren, waardoor je dus buikklachten kunt krijgen. Uiteindelijk kan het dan dus voorkomen dat je nóg minder lactase produceert, waardoor je op latere leeftijd lactose-intolerant wordt.

Secundaire lactose-intolerantie

Maar dat is niet de enige reden dat je op latere leeftijd nog lactose-intolerant kunt worden. Er kan ook sprake zijn van secundaire lactose-intolerantie, wat betekent dat het een symptoom of gevolg is van een andere aandoening. Een darmontsteking, -infectie of een ziekte als colitis ulcerosa of coeliakie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je dunne darmwand beschadigd raakt. Daardoor kun je niet meer voldoende lactase aanmaken, en ontstaat er dus ook ‘plotseling’ lactose-intolerantie. In sommige gevallen kan de darmwand weer voldoende genezen waardoor de intolerantie weer overgaat, maar dit is niet altijd het geval.

Lactose-intolerantie behandelen

Niet iedereen is in dezelfde mate lactose-intolerant, zeker niet als je het op latere leeftijd ontwikkeld hebt. Sommige mensen met lactose-intolerantie kunnen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld wel Nederlandse (harde) kaas eten, maar moeten ze melk en roomijs laten staan.

Wanneer je last hebt van ernstige symptomen, kan het nodig zijn een volledig lactosevrij dieet te volgen. Dat moet je dus gaan voor lactosevrije yoghurt en melk, of voor plantaardige varianten sojamelk, rijstmelk en amandelmelk. Ook kun je bij een lactose-intolerantie kiezen voor speciale enzympreparaten met lactase. Dan neem je een pilletje om het gebrek aan lactase in de darmen tegen te gaan, en help je je lichaam dus eigenlijk een handje bij het verteren.

Bron | Maag Lever Darmstichting, AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant