null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van wagen- of zeeziekte? Deze trucs zijn de oplossing

Reisziekte kan een flinke pretbederver zijn tijdens de vakantie. Ruim veertig procent van de Nederlanders heeft er elk jaar mee te maken. Maar wat is het eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je lekker van je vakantie kunt genieten zonder dat er steeds spuugzakjes moeten worden uitgedeeld?

Reisziekte is een verzamelnaam voor voor wagen-, zee- en luchtziekte. De aandoening wordt veroorzaakt door ons brein en evenwichtsorgaan. Je hersenen zijn in de war, doordat het evenwichtsorgaan beweging registreert, terwijl de ogen stilstand waarnemen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je op zee zit. Je evenwichtsorgaan herkent de deining van de zee, maar wanneer je vooruitkijkt, beweegt er niks. Die verwarrende signalen geven je een week en misselijk gevoel in je maag, soms met braken tot gevolg. Gelukkig is er een aantal methodes om je lijf weer in balans te brengen.

1. Kijk naar de horizon

Wanneer je last hebt van zeeziekte, kan het helpen om naar de horizon te blijven kijken. Je hersenen zien dan, dat je in beweging bent. Probeer in elk geval zoveel mogelijk andere prikkels te vermijden. Houd je hoofd stil, kijk niet op je telefoon en probeer geen moeilijke gesprekken te voeren met anderen. Hoe goed de kalmerende woorden van een familielid of vriend ook bedoeld zijn, praten maakt het alleen maar erger. Wanneer je praat, beweeg je namelijk automatisch met je hoofd.

2. Triggers vermijden

Voordat je op reis gaat, kun je zelf al een beetje sturing geven aan de mate waarin je reisziekte ervaart. Kleine vliegtuigen veroorzaken vaak meer trillingen dan grote jets, waardoor je meer last zult hebben van reisziekte. Hetzelfde geldt voor boten. Wanneer je op een boot zit, kun je het best een plaats kiezen in het midden, omdat de boot daar het meest stabiel is. In een auto helpt het om voorin te gaan zitten. Bij voorkeur als bestuurder en anders op de bijrijdersplek.

3. Focus op je ademhaling

Wanneer je toch misselijk wordt, kun je je het beste concentreren op je ademhaling. "Een gecontroleerde ademhaling is ongeveer half zo effectief als een medicijn", zegt John Golding, professor toegepaste sychologie aan de Universiteit van Westminster. "De braakreflex schakelt de ademhalingsimpuls uit; als je je concentreert op je ademhaling, kan dat het braken belemmeren.”

4. Medicatie

Wanneer je echt veel last hebt van reisziekte kun je bij de drogist verschillende medicijnen krijgen die je evenwicht in balans houden. Het meest bekend is cinnarizine. Zo'n pilletje moet echter twee uur voor vertrek worden ingenomen. Als je eenmaal misselijk in de auto zit, heeft een tabletje geen effect meer. "Ook al geef je misschien nog niet over", legt Golding uit. “Wanneer je misselijk bent, voorkomt het lichaam dat je maaginhoud verder in de darmen komt, waardoor de medicatie niet goed wordt opgenomen.”

Lees ook

Zo voorkom je rugklachten in de auto

Bron| The Guardian, Gezondheidsnet

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden