Margriet logo
oorzaken constipatie verstopping Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Last van verstopping? Dít zijn 4 verrassende oorzaken van constipatie

Weinig drinken, een tekort aan vezels, onvoldoende bewegen: het zijn allemaal oorzaken van constipatie. Maar ook déze - wat minder voor de hand liggende - dingen kunnen een verstopping in de dikke darm veroorzaken.

We zetten ze op een rij.

Oorzaken van constipatie

Als poep te lang in de dikke darm blijft zitten, ontstaat een verstopping, ook wel constipatie of obstipatie genoemd. De ontlasting raakt daardoor hard en uitgedroogd. Er is sprake van verstopping als iemand minder dan drie keer per week moet poepen. Constipatie heeft verschillende - en soms meerdere - oorzaken, waaronder een tekort aan vezels, vocht en beweging. Daarnaast spelen aanleg, medicijnen, het gebruik van je bekkenbodemspieren en het uitstellen van een toiletbezoek ook een rol.

De oorzaken hierboven klinken vrij logisch. Maar toch zijn er ook een aantal oorzaken van constipatie waar je misschien niet meteen aan denkt.

Stress

Psychische factoren, zoals stress of spanning, kunnen een verstopping veroorzaken. Door stress stroomt er meer bloed naar je hart, hersenen en spieren, wat voor een hoge hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen zorgt. Er stroomt minder bloed naar de darmen, waardoor darmfuncties kunnen vertragen. Het gevolg? Darmklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen buik en verstopping. Chronische stress - dat vaak samengaat met extreme vermoeidheid, een andere oorzaak van darmklachten - kan klachten van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) zelfs verergeren.

Obstipatie kan ook ontstaan doordat je lange tijd niet poept, bijvoorbeeld omdat je niet in een vertrouwde omgeving bent, zoals thuis. Veel mensen hebben daar bijvoorbeeld op vakantie last van. De poep blijft hierdoor langer in je darm zitten, wordt hard en droog en veroorzaakt een verstopping.

Lees ook:
Last van obstipatie? Déze simpele techniek kan helpen

Veel zweten tijdens sporten

Om constipatie te voorkomen, is het belangrijk om voldoende te bewegen. Maar als je flink zweet, bijvoorbeeld omdat je een yogales volgt in een bloedhete zaal of wandelt op een tropische zomerdag, kan het júist een verstopping veroorzaken. Als je een hoop vocht verliest en niet genoeg drinkt, kun je wat uitgedroogd en verstopt raken. Voldoende water drinken, dus.

Te snel veel vezels eten

Voedingsvezels zijn enorm belangrijk voor een goede stoelgang. Ze houden je ontlasting zacht en soepel en stimuleren de beweging in je darmen. Maar te snel té veel vezels eten, kan juist voor obstipatie zorgen. Helemaal als je lichaam niet gewend is om zoveel vezels binnen te krijgen en door je lichaam te verplaatsen. Hoewel een teveel aan vezels niet zo vaak voorkomt, kan het wel zorgen voor een opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie. De aanbevolen hoeveelheid vezels voor vrouwen is 30 gram. Voor mannen is dat 40 gram.

Alcohol

Door het drinken van alcohol - en dan hebben we het over overmatig alcoholgebruik - kun je uitgedroogd raken. Obstipatie ligt daardoor op de loer. Tegelijkertijd kan het drinken van alcohol ook voor diarree zorgen. Mensen die overmatig drinken, hebben vaak last van een afwisseling tussen diarree en obstipatie.

Bron | Well + Good, MLDS, Alcoholinfo

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden