Last van vermoeidheid of hersenmist? Misschien word je onbewust blootgesteld aan schimmel  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van vermoeidheid of hersenmist? Misschien word je onbewust blootgesteld aan schimmels in huis

Als je van plan bent om de komende winter minder te stoken om te besparen op de energiekosten, is het goed om te weten dat dit niet zonder risico’s is. Schimmels krijgen door het stoken de ruimte om te groeien en dat kan zorgen voor vervelende gezondheidsklachten.

Schimmels groeien overal en zijn altijd aanwezig in huis. Gelukkig heb je hier vaak geen last van, dankzij een goedwerkend immuunsysteem. Daarnaast zorgt de nodige ventilatie ervoor dat de groei van schimmels beperkt wordt. Vochtexpert Stephan Bakker legt bij RTL Nieuws uit dat schimmel makkelijk kan oprukken als we onze deuren en ramen potdicht houden om energie te besparen. “Per persoon produceren we dagelijks tot vijf liter vocht. Douchen, de was die hangt te drogen, koken, dweilen, maar ook gewoon ademen en zweten, daar komt allemaal ‘leefvocht’ bij vrij. Even een extra kiepraampje openzetten of de afzuigkap aandoen op het moment dat je veel vocht produceert, kan al veel helpen.”

Schimmels in huis

Schimmel komt in vrijwel elk huis voor. Je kunt het herkennen aan een zwarte, witte, gevlekte of vrijwel elke andere kleur vlek op het plafond of muren. Soms ziet schimmel er ook uit als poeder, dons of fluweel. Deze vlekken ontstaan doordat een heleboel soorten schimmels sporen loslaten die zich vervolgens in de lucht om ons heen bevinden. Deze adem je ook in, maar met een goed werkend immuunsysteem heb je hier geen last van. Zie je een vlek in huis en twijfel je of het schimmel is? Schimmel herken je aan een muffe, aardse geur. Ook blijft het vaak groeien en zit het meestal op plekken waar wel een vochtbron in de buurt is, maar geen licht.

Het is geen probleem als je schimmel in huis hebt, zolang je het niet ziet of ruikt. Valt je oog op een schimmelvlek of ruik je een muffe, aardse geur? Dan is het zaak om in actie te komen en het probleem snel aan te pakken, voordat je last krijgt van klachten.

Symptomen van blootstelling aan schimmel

We benoemden het al even: schimmel in je huis hoeft je niet per se ziek te maken. Maar dat betekent niet dat je er niet ziek van kunt worden. Een aantal symptomen waarvan je last kun krijgen, zijn:

  • Een loopneus
  • Geïrriteerde ogen
  • Hoesten, niezen en keelpijn
  • Huiduitslag
  • Hoofdpijn
  • Longirritatie
  • Een piepende ademhaling

Dit zijn symptomen die waarschijnlijk opvallen als je er last van hebt, maar waarbij je niet direct aan schimmel denkt. Het zijn vrij standaard klachten die ook kunnen voorkomen bij allergieën. Michael Rubino, schimmel- en luchtkwaliteitsexpert, zegt tegen The Healthy dat symptomen lang niet altijd meteen opspelen. Soms heb je er onmiddellijk last van, maar er kan ook sprake zijn van een vertraagde reactie. Heb je chronisch last van allergieklachten als je thuis bent en kun je maar niet ontdekken waardoor het komt? Neem dan contact op met je huisarts.

Ademhalingsproblemen

In het rijtje met symptomen staat al dat blootstelling aan schimmel kan zorgen voor geïrriteerde longen en een piepende ademhaling. Heb je geen astma of een andere luchtwegziekte, maar merk je wel dat je last hebt van kortademigheid of een piepende ademhaling? Dan kan het zomaar zijn dat ergens in je huis schimmel verstopt zit. Als je wel astma hebt, kan het de klachten hiervan verergeren. Het is dan ook zaak om de schimmel zo snel mogelijk op te sporen en te verwijderen.

Vermoeidheid

Dit is een ietwat vage klacht waar je misschien wel vaker last van hebt. Niet zo gek dus dat je er in eerste instantie niets achter zoekt. Maar Rubino zegt dat vermoeidheid ook een veelvoorkomende klacht is die opspeelt na blootstelling aan schimmel. Uit onderzoek dat in 2013 gedaan is, blijkt dat verschillende schimmelsoorten het gevoel van chronische vermoeidheid kunnen veroorzaken. Het gaat vooral om myxocotines, schimmels die op voedsel en in warme en vochtige omstandigheden in huis groeien.

Hersenmist

Nog zo’n vervelende klacht: hersenmist. Ook dit kan opspelen als je thuis veel blootgesteld wordt aan schimmel. Je kunt je sloom voelen en hebt last van vergeetachtigheid. Rubino legt uit hoe die hersenmist veroorzaakt kan worden door schimmels: “Je begint darmproblemen te krijgen door de ontsteking die de schimmel en gifstoffen kunnen veroorzaken. Die darmontsteking kan leiden tot een hersenontsteking, waardoor een reeks neuropsychiatrische symptomen veroorzaakt kan worden.”

Gevoelens van angst en depressie

“We zien veel onderzoeken die aantonen dat schimmel de mentale gezondheid van mensen beïnvloed, doordat gevoelens van angst en depressie ontstaan,” zegt Rubino. Zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Environmental Health Perspectives dat mensen die blootgesteld worden aan vochtige en beschimmelde huizen een 34 tot 44 procent groter risico hebben op een depressie.

Schimmel in huis voorkomen

Klachten voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat er genoeg frisse lucht in huis komt en zet dus ook in de koude maanden af en toe een raam open voor de ventilatie. Dit hoeft niet te gaan om uren, een halfuurtje kan al voldoende zijn. Maak vochtige ruimtes, zoals een badkamer, vaak genoeg schoon om te voorkomen dat hier schimmels gaan groeien.

Tot slot geeft Bakker aan dat het juist kosten kan besparen als je ruimtes goed ventileert: “Door de luchtvochtigheid omlaag te brengen, bespaar je ook energiekosten. Als de lucht heel vochtig is, heeft elke kubieke meter meer massa. Dat kost meer energie om te verwarmen.”

Bron | The Healthy, RTL Nieuws, Healthline

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden