Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van vermoeidheid en griepachtige klachten? Misschien heb je sarcoïdose

Bij koning Willem-Alexander werden in 1991 bij toeval, tijdens een keuring voor zijn militaire dienst, vlekjes op zijn longen ontdekt. Het bleek te gaan om sarcoïdose, een aandoening die bij ongeveer 20 op 100.000 Nederlanders voorkomt.

De aandoening kan zowel tijdelijk als chronisch zijn en gaat gepaard met vage klachten, waardoor het niet altijd als dusdanig wordt herkend.

Meerdere organen

Sarcoïdose is een multi-systeemziekte, wat wil zeggen dat het kan ontstaan in verschillende organen. Door een verkeerde reactie van het afweersysteem ontstaan er op verschillende plekken ophopingen van afweercellen. Deze ophopingen heten ook wel granulomen, en zijn soms onder de huid voelbaar als kleine knobbeltjes. In het meest gunstige geval kunnen deze knobbeltjes geen kwaad en verdwijnen ze na verloop van tijd vanzelf. Wanneer de knobbeltjes echter tegen organen aandrukken, kunnen ze voor pijn zorgen en de organen in gevaar brengen. Bovendien kan er littekenweefsel ontstaan, wat gevaarlijk kan zijn voor de nabijgelegen organen.

Symptomen afhankelijk van de plek

Door de ziekte krijg je meestal vage klachten als vermoeidheid en griepachtige verschijnselen. Maar de plek waar de afweerophopingen zitten, kunnen ook voor andere klachten zorgen. Zo hebben de meeste mensen met sarcoïdose ophopingen in hun longen. Veel genoemde klachten daarbij zijn benauwdheid en hoesten. Zijn de gewrichten aangetast, dan kunnen ze ontstoken en pijnlijk dik en warm worden. Wanneer de ophopingen zich rond de ogen bevinden, gaat het vaak om symptomen als verminderde traanvochtproductie, bindvliesontsteking en wazig zien. Ook hartritmestoornissen kunnen voorkomen, al komen ophopingen rond het hart niet vaak voor.

Acute of chronisch sarcoïdose

Sarcoïdose kan voorkomen in twee verschillende vormen: een acute (tijdelijke) variant en als chronische aandoening. In zo’n 30 procent van de gevallen is er sprake van een acute vorm. De klachten treden dan vrij plotseling op en kunnen heel heftig zijn. Bij een chronische vorm verergeren de klachten stapsgewijs waardoor het soms jaren duurt voor er een diagnose komt. Daarnaast wordt de ziekte niet altijd direct als dusdanig herkend omdat de symptomen per patiënt sterk kunnen verschillen en vaak overeenkomen met andere ziektes.

Geen medicijnen

Hoewel er geen specifieke bloedtest is voor de ziekte, wordt de diagnose meestal gesteld op basis van de resultaten van ontstekingswaarden in het bloed, een pet-scan of een longbiopsie. Sarcoïdose is niet te genezen met medicijnen, maar wanneer er sprake is van een acute vorm, gaan de klachten in 80 procent van de gevallen binnen één à twee jaar vanzelf weer over. Bij chronische sarcoïdose bestaat de behandeling vaak uit medicatie die de symptomen van de aandoening bestrijden.

Lees ook

Grieperig én rugpijn? Het kan een waarschuwing van je nieren zijn

Bron | Omroep MAX

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden