Margriet logo
Last van trillende handen? 12 mogelijke oorzaken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van trillende handen? Dit zijn 12 mogelijke oorzaken

Je denkt bij trillende handen misschien al snel aan de ziekte van Parkinson, zeker als de problemen aanhouden. Dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Ook deze oorzaken kunnen zorgen voor trillende handen.

Goed om te weten: trillende handen zijn lang niet altijd reden voor zorg. Sterker nog, in sommige gevallen is het heel normaal. Bijvoorbeeld als je je handen of armen uitsteekt of aanspant. Als de trilling langer blijft aanhouden, zonder duidelijke reden, kan er iets anders aan de hand zijn.

1. Een essentiële tremor

Merk je dat je koffiekopje wiebelt op het schoteltje als je deze vasthoudt? Grote kans dat dit door een essentiële tremor komt, zeker als je ouder wordt. Een essentiële tremor kan ontstaan door een beschadiging van een van de hersenkernen of een probleem met de neurotransmitters in je hersenen (stofjes die signalen tussen zenuwcellen overbrengen). In de meeste gevallen is de oorzaak van een essentiële tremor onduidelijk, maar erfelijkheid zou volgens onderzoekers een rol kunnen spelen. De diagnose wordt pas gesteld als alle andere mogelijke oorzaken, zoals de ziekte van Parkinson, uitgesloten zijn.

2. De ziekte van Parkinson

Een andere oorzaak voor trillende handen, is een bekende: de ziekte van Parkinson. Bij deze hersenaandoening gaan je handen trillen, omdat bepaalde hersencellen die je spieren aansturen beschadigd zijn. Meestal begint dit bij één hand, waarna het ook naar de andere hand trekt. Toch trilt niet iedere patiënt, vertelde parkinsondeskundige prof. dr. Bas Bloem ons. Twee derde van de patiënten wel, maar een derde niet. “Niet iedereen krijgt last van dezelfde klachten. Dat is direct het lastige van parkinson. Het zorgt ervoor dat de ziekte vaak lang onopgemerkt blijft en dat het lang kan duren voordat de diagnose wordt gesteld.”

3. Te veel cafeïne

Kun je in de ochtend niet zonder een (of meerdere) kop koffie? Dan kan het zomaar dat je in de loop van de dag last hebt van trillende handen. Waar cafeïne je kan oppeppen, kan het ook deze klachten veroorzaken. Hiervan krijg je dan niet alleen last bij koffie, maar ook andere producten waarin cafeïne zit. Denk aan bepaalde medicijnen, chocolade of sommige soorten frisdrank.

4. Trillende handen door een slaaptekort

Dat een tekort aan slaap kan zorgen voor trillende handen, is niet heel verrassend. Voldoende slaap zorgt ervoor dat al je lichamelijke functies goed werken, maar bij een slaaptekort kan het zenuwstelsel moeite hebben met het aansturen van bepaalde zaken. Hierdoor worden niet altijd de goede signalen doorgegeven, en kun je dus ongewild last krijgen van trillende handen. Gelukkig is er een relatief makkelijke oplossing voor dit probleem: voldoende slaap. Als je blijvende slaapproblemen hebt, is het daarom verstandig medische hulp te zoeken.

5. Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening waarbij zenuwen bloot komen te liggen, door beschadigingen in de hersenen en het ruggenmerg. Hierdoor worden signalen van en naar de hersenen minder goed doorgegeven dan voorheen, of zelfs helemaal niet. Dit kan volgens de MS Vereniging zorgen voor verschillende klachten, waaronder coördinatieproblemen. Je kunt naast trillende handen, ook last hebben van bijvoorbeeld duizeligheid, spraakproblemen en zwakke of stijve spieren.

6. Een overactieve schildklier

De schildklier is een belangrijk orgaan in ons lichaam, dat onder andere de aanmaak van hormonen reguleert. Maar als je last hebt van hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier), maakt het orgaan te veel schildklierhormonen aan. Dit versnelt je stofwisseling en kan voor nare klachten zorgen, waaronder trillende handen. Andere signalen dat je schildklier overactief is, zijn hartkloppingen, onverklaarbaar afvallen, vermoeidheid of juist een onrustig gevoel en diarree of overmatige ontlasting. Heb je last van deze klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

7. Stress

Misschien herken je wel dat je handen gaan trillen als je zenuwachtig bent: dat komt omdat je dan stresshormonen aanmaakt. Je voelt je opgejaagd en kunt ook last krijgen van andere lichamelijke klachten. Wat denk je bijvoorbeeld van de welbekende hoge hartslag als je zenuwachtig bent? Je zult zien dat je trillende handen verdwijnen, zodra de stress weg is.

8. Bepaalde medicijnen zorgen voor trillende handen

Naast lichamelijke oorzaken, zijn er ook externe oorzaken voor trillende handen. Wat dacht je van medicijnen. Geneesmiddelen kennen tal van bijwerkingen, waaronder trillingen. Deze bijwerking kun je krijgen van onder meer medicijnen voor je humeur, hoofdpijn, een beroerte, neuropathie en astma. Ook sommige antihistamine (anti-allergietabletten) kunnen trillende handen als gevolg hebben. Vermoed je dat je trillende handen komen door je medicijnen en heb je er veel last van? Neem dan contact op met je (huis)arts of bespreek het met de apotheker.

9. Een vitamine B12-tekort

Vitaminen spelen een belangrijke rol bij lichamelijke processen. Zo zorgt B12 voor een goede werking van je zenuwstelsel en hersenen, de aanmaak van rode bloedcellen en het vervoeren van verse zuurstof naar de organen. Bij een vitamine B12- tekort kun je dan ook last krijgen van verschillende symptomen, waaronder ook trillende handen. Ook een tintelend of doof gevoel in je armen en benen kan hierdoor ontstaan.

10. Een lage bloedsuikerspiegel

Je zenuwen en spieren hebben bloedsuiker nodig om goed hun werk te kunnen doen. Een lage bloedsuikerspiegel kan dan ook zorgen voor klachten. Denk bijvoorbeeld aan zweten, beven, duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid en meer. Ook trillende handen kunnen ontstaan door een lage bloedsuikerspiegel. De oorzaak van een lage (of schommelende) bloedsuikerspiegel kan diabetes zijn, maar ook weinig voedsel, bepaalde medicijnen en zwangerschap kunnen hiervoor zorgen.

11. Trillende handen door roken

Roken is een gewoonte waar je met moeite weer van af komt. De gewoonte kan zorgen voor beschadigde longen en andere lichamelijke klachten. Waar je hoopt dat roken zorgt voor ontspanning, kan het juist gevoelens van angst en paniek veroorzaken. Daarbij zorgt nicotine ervoor dat je hart sneller gaat pompen, waardoor je handen kunnen gaan trillen.

12. Een leveraandoening

Volgens WebMD kunnen trillende handen ook veroorzaakt worden door verschillende leveraandoeningen, zoals de ziekte van Wilson. Dit is een zeldzame en erfelijke stofwisselingsziekte, die ontstaat door de stapeling van koper in onder andere de lever. Naast trillende handen zorgt deze aandoening voor een vermoeid gevoel en een gele tint aan je ogen en huid. Bij deze symptomen is het altijd verstandig een arts in te schakelen.

Bron | WebMD, Plus, Medical News Today, SELF

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden