Tintelende benen bij het opstaan Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van tintelende handen en voeten als je opstaat? Hier kan het door komen

Ken je dat gevoel van tintelende handen of voeten als je wakker wordt of opstaat? Dat gevoel alsof ze slapen? Meestal zijn deze tintelingen onschuldig, maar hoe kan het dat je hier last van krijgt?

Slapende handen, benen of voeten herken je vast wel. Dat kriebelende gevoel dat soms gepaard gaat met krachtverlies, waardoor je even geen gevoel hebt in je vingers of je verstapt. Meestal zijn deze tintelingen onschuldig en duren ze maar kort. Zodra je het gewicht van het kriebelende lichaamsdeel haalt of even beweegt verdwijnt het gevoel al snel weer. Als je wakker wordt met de tintelingen kan het dus helpen om voorzichtig op te staan of even te bewegen.

De oorzaak van tintelingen

Er zijn een heleboel oorzaken voor tintelingen. Als je tintelingen hebt bij het wakker worden komt het vaak door een slechte bloedcirculatie, waardoor zuurstofrijk bloed tijdelijk niet alle plaatsen van je lichaam kan bereiken, of een beknelde zenuw, waardoor signalen niet meer goed doorgegeven worden. Vaak is er een simpele oplossing als de tintelingen hierdoor ontstaan: even bewegen of de druk wegnemen. Maar er zijn ook andere oorzaken voor het prikkelende gevoel. Een verandering in je hormoonhuishouding door de overgang bijvoorbeeld, of een vitamine B12-tekort of juist een overschot aan vitamine B6.

Maar tintelingen in je armen, handen of vingers hebben ook zo hun eigen specifieke oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het carpaal tunnelsyndroom, waarbij een specifieke zenuw bekneld wordt. Ook RSI (een muisarm) kan zorgen voor een blessure aan de pols of hand, die zorgt voor pijn en tintelingen. Draag je vaak sieraden of pleisters? Let er dan op dat deze niet te strak zitten. Als je handen of armen opzwellen kunnen ringen, horloges en armbanden te strak gaan zitten. De bloedsomloop raakt beperkt of een zenuw bekneld. Haal je de pleister of het sieraad weg? Dan kan verdwijnen de tintelingen ook.

Tintelende benen en voeten

Heb je met name last van tintelingen in je benen en voeten en heb je suikerziekte? Bloedvaatjes en zenuwen beschadigen dan makkelijker, waardoor je voeten of benen kunnen gaan tintelen en verdoofd aanvoelen. Maar ook een hernia, het tarsale tunnelsyndroom of rusteloze-benensyndroom kunnen ervoor zorgen dat je deze tintelingen voelt.

Oplossing

De beste en snelste oplossing is vaak het veranderen van je houding. Door even op te staan of te gaan verzitten haal je het gewicht van de verdoofde en tintelende plek af, waardoor je weer een betere bloedsomloop hebt. Komt het tintelende gevoel vaak terug, heb je er vaak last van of heb je last van gevoelsstoornissen of veel spierkrachtverlies? Dan kan het goed zijn om een afspraak te maken bij de huisarts.

Bron | Etos, Metro UK, NHS

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden