Dit wil je weten over teruggetrokken tandvlees. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van teruggetrokken tandvlees? Hier komt het door en dit kun je doen

Heb je last van gevoelige tanden, pijn bij het eten van een ijsje of het drinken van een kop koffie en bloed je tandvlees snel? Dan heb je misschien last van teruggetrokken tandvlees. Hierbij komen de wortels van je tanden bloot te liggen, wat kan zorgen voor vervelende klachten.

In dit artikel leggen we je uit wat teruggetrokken tandvlees is, welke oorzaken er zijn en wat je ertegen kunt doen.

Wat is teruggetrokken tandvlees?

Teruggetrokken tandvlees komt bij veel mensen voor, maar het neemt vooral toe met de leeftijd. Naarmate je ouder wordt trekt het tandvlees een beetje omhoog. Maar ook bij jonge mensen kan het tandvlees zich terugtrekken. Je kunt dan last krijgen van verschillende klachten zoals gevoelige tanden en tandhalzen, pijn bij het eten van warme en koude voedingsmiddelen, bloedend, rood en loszittend tandvlees en langere tanden, waarbij de wortels te zien zijn.

Oorzaken van teruggetrokken tandvlees

Er zijn verschillende redenen waarom tandvlees zich terugtrekt. Zo kun je bijvoorbeeld te hard poetsen, waardoor je je tandvlees beschadigt. Maar je tandvlees kan ook terugtrekken door een geplaatste kroon of een chirurgische ingreep in je mond. Andere oorzaken die terugtrekkend tandvlees kunnen veroorzaken zijn:

  • Een slechte mondhygiëne: tandplak kan er dan het tandvlees gaan irriteren, waardoor het zich gaat terugtrekken.
  • Beschadiging van het tandvlees: door bijvoorbeeld een ongeluk of een operatie kan het tandvlees beschadigd raken, waardoor het zich terugtrekt.
  • Een tekort aan vitamine C en D.
  • Bij zeer scheve tanden: hierdoor kan het tandvlees makkelijker ontstoken raken, waardoor het zich terugtrekt.
  • Genetische factor: in sommige families is het tandvlees dunner, waardoor het makkelijker kan beschadigen en zich kan terugtrekken.

Wat te doen bij teruggetrokken tandvlees?

Wat je kunt doen bij teruggetrokken tandvlees hangt vooral af van de oorzaak. Laat je tandvlees daarom eerst onderzoeken door je tandarts of mondhygiënist. Die kan je advies geven over het reinigen van je gebit en de mondhygiënist kan je gebit eventueel ook nog uitgebreid reinigen. Heb je veel pijnklachten door het teruggetrokken tandvlees? Dan kan een parodontoloog een tandvleesherstellende behandeling uitvoeren.

Wanneer je merkt dat je tanden gevoelig zijn, kun je eens proberen om je tanden te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden. Zorg ervoor dat je een aantal weken dezelfde tandpasta gebruikt. Wanneer daarna geen verschil merkt, kun je weer een nieuwe uitproberen. Is niet je hele gebit, maar is één tand of wortel gevoelig? Smeer er dan wat tandpasta op voordat je gaat slapen. Zo kan de tandpasta langer zijn werk doen. Sowieso is het beter om de tandpasta na het poetsen niet meteen uit te spugen: als tandpasta langer in je mond blijft, komt het ook langer in contact met de wortels.

Lees ook:
Mondhygiënist geeft antwoord op de meest gestelde vragen over mondverzorging

Teruggetrokken tandvlees voorkomen

Wanneer tandvlees zich heeft teruggetrokken, komt het helaas niet meer terug. Voorkomen is daarom ook beter dan genezen. Zorg om te beginnen daarom voor een goede mondhygiëne: poets twee keer per dag met een goede tandpasta met fluoride en een tandenborstel met zachte haren. Om te voorkomen dat je te hard poetst kun je poetsen met een elektrische tandenborstel die een waarschuwing geeft als je te hard poetst. Vergeet tijdens het poetsen niet om de randen van het tandvlees voorzichtig mee te borstelen en gebruik als aanvulling flosdraad of een tandenrager.

Ook is een goede levensstijl belangrijk voor de gezondheid van je tandvlees. Roken, overgewicht, slecht eten en stress zijn slecht voor je weerstand, waardoor ontstekingen niet goed kunnen genezen. Hierdoor is het moeilijker om terugtrekkend tandvlees tegen te gaan. Vermoed je dat je last hebt van teruggetrokken tandvlees? Ga dan altijd langs bij je tandarts of mondhygiënist.

Bron | Radar, NVM Mondhygienisten, Tandartspraktijk Saentower

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden