Gezondheid

Last van striae? Zó verminder je die groeistrepen

striae.jpg

Je kunt ’t krijgen op je buik, dijbenen, billen of borsten: striae, ook wel groeistrepen, stretchmarks of striemen genoemd. Ze doen geen pijn en zijn niet schadelijk. Maar ze zien er niet fraai uit, waardoor ze veel vrouwen onzeker maken.

Bijna iedereen heeft striae, zowel mannen als vrouwen. Marielle Boeijen is striae-specialist en werkzaam bij de cosmetische kliniek Dokter Frodo in Amsterdam. “Hoe vervelend het ook is, ’t gaat nooit helemaal weg. Bij striae ontstaan er kleine scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel en die kunnen nooit meer compleet aan elkaar groeien. Je kunt ’t niet voorkomen: de een heeft er meer aanleg voor dan de ander,” zo vertelt ze aan libelle.nl.

Mogelijke behandelingen

Gelukkig kunnen volgens Boeijen duidelijke groeistrepen wel worden verminderd. Zo bestaan er behandelingen als microdermabrasie, fractionele laser, (chemische) peelings, endermologie en mesotherapie die met elkaar kunnen worden gecombineerd. In de Amsterdamse kliniek hebben ze een behandeltechniek ontwikkeld waarbij carboxytherapie wordt ingezet samen met microneedling, glycolzuur peelings en het laseren van striae. “Maar ook oliën en zalfjes zou ik gewoon proberen: baat het niet, dan schaadt het niet,” laat Boeijen weten.

‘Striae hoort bij je lichaam’

“Daarnaast blijf ik het zeggen, er zijn maar weinig vrouwen die geen last hebben van groeistrepen. Dikke of dunne strepen, paarse of witte: het hoort op een gegeven moment bij je lichaam,” aldus de striae-specialist. Dus je kunt het ook gewoon accepteren en je er niet te druk om maken.

Verminderen door te smeren

Wil je die strepen toch minder zichtbaar krijgen? Het gebruik van rozenolie of Frankincense olie (een olie gewonnen uit de hars van speciale bomen die wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten) zou striae laten verminderen. Rozenolie zit vol anti-oxidanten die ervoor zorgen dat de huid gehydrateerd blijft. Ook het gebruik van emu-olie zou helpen. Dit is een vette substantie, gewonnen uit de vetbult op de rug van de emoe – een grote loopvogel. Volgens de medewerkers van Dokter Frodo is het gebruik van tretinoïne-crème een aanrader. Die zou de hoeveelheid elastine en collageen in de huid verhogen en de afbraak van collageen, die met de jaren toeneemt, afremmen.

Huid soepel houden

Marielle Boeijen is er duidelijk over: striae kun je niet voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat je huid zo soepel en gehydrateerd mogelijk blijft. “Daarmee is de kans kleiner dat het bindweefsel scheurt wanneer de huid oprekt. Denk hierbij aan intensief smeren met een anti-striae crème of bijvoorbeeld arganolie of bio-oil,” zo legt cosmetisch kliniek Dokter Frodo op zijn website uit. “Voorkom verder een snelle gewichtstoename of toename van de spiermassa. Ondersteun de gespannen huid door elastische panty’s of corrigerend ondergoed te dragen. Door het geven van tegendruk wordt de huid ondersteund. Wanneer je de vorming van striae wilt verminderen door te sporten of af te vallen, is het belangrijk dat je langere termijn-doelen stelt en het rustig opbouwt.” Zwangere vrouwen raadt de kliniek het gebruik van Bepanthen-balsem aan om zwangerschapsstriemen tegen te gaan, plus een ondersteunende buikband en een goede, stevige bh.

Bronnen | libelle.nl, aromalifestyle.nl en dokterfrodo.nl
Foto | iStock

Ook leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Margriet Winter Fair 2017 is begonnen! Tijdens het leukste overdekte winterfeest van Nederland kun je genieten van optredens van artiesten als Diggy Dex, Roel van Velzen en Nick & Simon. Onze vloggers Ingrid en Liezet zochten zanger en acteur Charly Luske op, die ook aanwezig is op de fair. Benieuwd naar zijn verhalen? Bekijk dan hieronder het lekker lange interview. Bestel hier je kaarten voor Margriet Winter Fair, hij duurt nog tot en met 23 november.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant