Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Last van striae? Zó verminder je die groeistrepen

Je kunt ’t krijgen op je buik, dijbenen, billen of borsten: striae, ook wel groeistrepen, stretchmarks of striemen genoemd. Ze doen geen pijn en zijn niet schadelijk. Maar veel vrouwen vinden dat ze er niet fraai uitzien en worden er onzeker door.

Hoewel er de laatste jaren veel meer positiviteit is rondom groeistrepen. Heel terecht, want er is natuurlijk ook niets mis met die tiger stripes. We leggen uit hoe striae ontstaat en wat je er eventueel tegen kunt doen.

Groeistrepen zijn normaal

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: bijna iedereen heeft striae. Mannen en vrouwen, mensen van elk gewicht, jong en oud. Hoewel ze eerder altijd bij het bewerken van foto's weggehaald werden, zien we die groeistrepen gelukkig ook steeds vaker terug bij modellen en bekende mensen. “Er zijn maar weinig vrouwen die geen last hebben van groeistrepen. Dikke of dunne strepen, paarse of witte: het hoort op een gegeven moment bij je lichaam,” vertelde striae-specialist Marielle Boeijen eerder aan Libelle. Niets om je voor te schamen dus.

Hoe ontstaat striae?

In het Engels wordt striae stretch marks genoemd, en die naam dekt eigenlijk best de lading. De groeistrepen zijn lange littekens, die ontstaan omdat de tweede huidlaag – de dermis – uitgerekt wordt. Als dat te snel gaat, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of bij een groeispurt, kan je lichaam die rek niet helemaal bijhouden. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel, wat dus zorgt voor paarse of rode verkleuringen van de huis. Gelukkig zijn die groeistrepen onschuldig en hóef je er helemaal niets aan doen. Ook kun je ze vaak niet voorkomen, vooral niet als je er ook nog eens aanleg voor hebt.

Groeistrepen verminderen

Helaas moeten we je hier teleurstellen: je zult waarschijnlijk niet helemaal van die groeistrepen afkomen, hoe graag je dat ook wilt. Er is trouwens wel goed nieuws: na een paar maanden tot enkele jaren, verkleuren de meeste van die striemen vanzelf naar een witte, bruinen of grijsachtige kleur. Ze vallen dan vaak een stuk minder op, wat veel vrouwen fijn vinden. Er zijn maar weinig bewezen zalfjes, oliën of crèmes die echt bewezen helpen tegen groeistrepen. Ook al claimt de verpakking dat het goed werkt, zullen de bewijzen volgens experts vaak maar beperkt zijn. Helemaal als je in acht neemt dat de striemen met de loop van de jaren vanzelf al verminderen.

Lees ook:

Dermatoloog beantwoordt 14 vragen over spataderen

Smeren, smeren, smeren

Maar omdat het hier om niet-invasieve behandelingen gaat, kan het geen kwaad om toch goed te smeren. Baat het niet, dan schaadt het niet: je huid verzorgen is natuurlijk altijd een goed idee. Als je de kans op het verminderen van groeistrepen wilt vergroten, kun je het beste gaan voor vochtinbrengende en verzachtende olie of crème. Bijvoorbeeld een huidolie, of een crème met vitamine E. Maar hydrateren gaat verder dan dat. Voor een gezonde, soepele en gehydrateerde huid is het ook heel belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Vul dat glaasje water dus maar een keertje extra.

Lasertherapie tegen groeistrepen

Daarnaast zijn er ook nog meer intensieve behandelingen die je kunt krijgen om de groeistrepen te verminderen. Denk aan (chemische) peelings of een laserbehandeling. Hoewel deze behandelingen in sommige gevallen de striemen kunnen verminderen, zijn ze vaak wel pijnlijk en erg prijzig. Zeker voor iets wat medisch gezien geen kwaad kan, is het belangrijk om dit in overweging te nemen. Wil je wel een behandeling laten doen om je groeistrepen te verminderen? Laat je dan altijd goed voorlichten door een expert.

Kun je striae voorkomen?

Eigenlijk kunnen we daarover heel duidelijk zijn: nee, je kunt niet voorkomen dat je groeistrepen krijgt. Je kunt de kans dat je bindweefsel scheurt, omdat je huid te snel oprekt wel beperken, door je huid soepel te houden. En hoe je dat doet? Smeren, smeren en nóg meer smeren. Verder is het eigenlijk vooral erfelijk bepaald hoeveel striae je krijgt, en is er maar weinig te doen. Voorkomen is beter dan genezen is in het geval van groeistrepen dus niet echt waar.

Bronnen | Libelle, Biodermal, MMC

Foto | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden