Gezondheid

Veel last van stress? Zet die dweil maar in het sop!

schoonmaken-tegen-stress.jpg

Ontspannen is key als je veel last hebt van stress.  De oplossing hiervoor is soms eenvoudiger dan je denkt… Ga eens lekker het huis schoonmaken!

Je leest het goed: schoonmaken. De universiteit van Zuid-Californië heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen schoonmaken en ons stressniveau en de resultaten liegen er niet om.

In control

Het onderzoek heeft aangetoond dat schoonmaken je het gevoel geeft dat je de controle hebt over je omgeving en wat daarin gebeurt. Assistent professor psychologie Darby Saxbe vertelt: “Het leven zit boordevol onzekerheden en dat betekent dat je in veel situaties de controle uit handen moet geven. Maar je hebt altijd zelf de controle over hoe schoon je huis is. Bovendien kan rommel in huis ervoor zorgen dat je wordt afgeleid. We hebben dan het idee dat er nog veel in huis moet gebeuren, waardoor we weer extra stress krijgen.”

Ontspannen

Wanneer je je huis schoonmaakt, zul je je dus een stuk meer ontspannen voelen. Misschien nog wel belangrijker: een opgeruimd huis geeft een gevoel van veiligheid, waardoor de stress sowieso al af zal nemen Ook blijkt uit het onderzoek dat vrouwen zich in een stressvolle omgeving vaker depressief en chagrijnig voelen.

Schone schijn

Toch wordt niet iedereen gelukkig van schoonmaken en opruimen. Over het algemeen zijn mensen die wel van schoonmaken houden, perfectionistischer dan de mensen die hier een hekel aan hebben. Daarentegen, zijn de mensen die een hekel aan schoonmaken hebben, vaak spontaner en minder georganiseerd. Ook zouden zij minder stress ervaren.

Voorspelbaar

Doordat mensen graag terugvallen op bepaalde rituelen zoals schoonmaken, is het verband ontstaan tussen schoonmaken en minder stress. Het menselijk brein heeft een natuurlijke voorkeur voor voorspelbare dingen: “We willen graag weten wat er gaat gebeuren, omdat het ons toestaat om op een stressvrije manier te overleven.” Schoonmaken creëert voor veel mensen een veilig gevoel, waardoor ze hier regelmatig op terugvallen.

Tel uit je winst

Dus voel je je snel gestrest?  Ga dan aan de slag met de stofzuiger en dweil als je terug komt van je werk. Zo kun jij beter ontspannen én heb je een schoon huis, wat willen we nog meer?

Bron: Tonic
Beeld: iStock

 

 

Ook interessant