Huidaandoening pityriasis rosea Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van schilferige, roze vlekjes? Dít moet je weten over pityriasis rosea

Heb je last van roze, schilferige vlekjes op je huid? Dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, waar onder pityriasis rosea. Van de symptomen tot een behandeling: we leggen je uit wat je over deze huidaandoening moet weten.

Van griepklachten tot jeuk: híer moet je op letten.

Wat is pityriasis rosea?

Bij pityriasis rosea is er sprake van een onschuldige huidaandoening, waarbij zich roze, schilferige vlekjes op je huid verspreiden. De plekjes kunnen ook licht jeuken. Waardoor pityriasis rosea ontstaat is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk zou het een reactie zijn op een virusinfectie. Pityriasis rosea is niet besmettelijk via huidcontact en is ook niet gevaarlijk.

De symptomen

Pityriasis rosea kun je herkennen aan de roze, schilferige vlekjes die over je hele lichaam kunnen ontstaan en soms licht jeuken. Vaak zijn de plekken vooral op de romp, bovenarmen en bovenbenen aanwezig. Daarnaast ontstaat voorafgaand aan de plekjes in tachtig procent van de gevallen eerst één enkele grote plek van twee tot vijf centimeter, met een roze schilferende rand. Dit wordt ook wel de moederplek genoemd. Meestal verschijnen één tot twee weken later meerdere soortgelijke kleinere plekjes over de rest van het lichaam. De plekken ontstaan meestal in een patroon dat de huidlijn volgt. Hierdoor kan er op je rug bijvoorbeeld een patroon ontstaan dat lijkt op de takken van een dennenboom.

Meestal komen er de eerst twee weken nog nieuwe plekken bij en nemen de vlekjes na twee tot vier weken vanzelf weer af. Dit laat geen littekens achter, maar bij een donkere huid kunnen er wel tijdelijke pigmentvlekken ontstaan. Deze trekken geleidelijk vanzelf weer weg.

Griepklachten

Ongeveer twintig procent van de mensen met pityriasis rosea heeft voorafgaand aan de huiduitslag last van griepachtige klachten, zoals:

Een behandeling

In de meeste gevallen ben je na vijf tot zes weken weer helemaal klachtenvrij. In uitzonderlijke gevallen kan dit drie tot vijf maanden duren. Er is geen behandeling tegen pityriasis rosea nodig. Als je last hebt van de jeuk, dan kun je wel een anti-jeukmiddel van de apotheek krijgen. Daarnaast kan de schilfering van de plekken worden tegengegaan met een lichtvette crème.

Als je pityriasis rosea hebt gehad, is de kans klein dat je het nog een keer krijgt. Slechts twee procent van de mensen krijgt hier vaker dan één keer mee te maken.

Bron | Huidziekten

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden