Last van rosacea? Dit zijn de mogelijke behandelopties
Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het zorgt voor klachten als een rood gezicht, bultjes, puistjes en zichtbare, rode bloedvaatjes. Hoewel rosacea maar zelden echt te genezen is, zijn er wel verschillende behandelingen die de klachten aanzienlijk laten afnemen.
We zetten een aantal van de mogelijke behandelingen voor rosacea op een rij.
Wat is rosacea?
Rosacea is een chronische huidziekte die vaak ontstaat zonder duidelijke oorzaak. Het komt relatief veel voor, vooral bij vrouwen van dertig jaar en ouder die een lichte huidskleur hebben. Als je rosacea hebt, heb je vaak één of meerdere van de onderstaande symptomen:
- Je hebt ineens een rood gezicht dat niet meer wegtrekt
- Steeds vaker heb je een rood gezicht, zonder duidelijke oorzaak
- Je hebt last van couperose: er zijn steeds kleine, rode bloedvaatjes te zien
- Er ontstaan bultjes en puistjes op je gezicht
Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook oogklachten. Dan heb je bijvoorbeeld droge of zere ogen, tranende ogen of het gevoel dat er zand in je ogen zit.
Oorzaken van rosacea
Vaak is het onduidelijk hoe rosacea ontstaat. Wat wel duidelijk is, is dat er factoren zijn die de kans erop vergroten en de symptomen kunnen verergeren. Daarbij kun je onder andere denken aan warmte of extreme kou, (te) veel zonlicht, en bepaalde cosmetica en huidverzorgingsproducten. Ook bepaalde geneesmiddelen hebben invloed op rosacea. Zo kunnen middelen die corticosteroïden, denk aan prednison, een trigger zijn voor deze huidaandoening. Andere medicijnen die een rol kunnen spelen bij rosacea zijn sommige medicijnen tegen een hoge bloeddruk en bepaalde hartmedicatie.
Behandeling bij rosacea
Er is dus nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van rosacea, maar er zijn gelukkig wel diverse behandelingen die succesvol zijn in het verminderen van klachten. Omdat het gaat om een chronische huidaandoening gaat rosacea niet over, maar de klachten worden meestal veel minder door de behandeling. Zodra je stopt met de behandeling, komen de klachten meestal weer terug. Hoe de behandeling eruitziet bij rosacea, hangt af van welke klachten je hebt en hoe ernstig deze zijn. In overleg met de huisarts of dermatoloog wordt er een plan gemaakt voor jouw behandeling. Onderstaande behandelingen worden vaak gebruikt:
Behandeling bij rode huid met bultjes en puistjes
De eerste stap in de behandeling van rosacea is meestal een crème, die je één tot twee keer per dag moet gebruiken. Crèmes die vaak gebruikt worden, zijn smeersels met de stoffen metronidazol, azelaïnezuur of ivermectine. Het kan acht tot twaalf weken duren voor de behandeling werkt, maar meestal slaat het wel aan. Soms kan het nodig zijn meerdere middelen te proberen, voor je iets gevonden hebt dat voor jou werkt.
Als dit niet voldoende helpt, schrijft de huisarts vaak medicatie voor: doxycycline. Dit anti-bacteriële middel gebruik je drie tot vier maanden lang: na één tot anderhalve maand merk je vaak vermindering van de klachten.
Behandeling van rode huid of zichtbare bloedvaatjes
Als je alleen een rode huid hebt, is het belangrijk eerst te kijken naar andere factoren die invloed hebben. Is het bijvoorbeeld niet je make-up die zorgt voor de klachten, of een crème die je gebruikt? Als dat uitgesloten is, en de zichtbare bloedvaatjes je storen, kan de huisarts een gel met brimonidine voorschrijven. Deze gel zorgt dat de bloedvaatjes in de huid samentrekken, waardoor de zichtbaarheid afneemt. Deze gel werkt niet bij iedereen; bij sommige mensen wordt de roodheid zelfs ernstiger.
Naar de dermatoloog
Als bovengenoemde behandelingen niet voldoende werken bij rosacea of je ernstige klachten hebt, stuurt de huisarts je door naar de dermatoloog. Deze huidarts kan andere medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ter behandeling van rosacea. Je moet dan meestal twee tot zes maanden lang dagelijks één of meerdere tabletten slikken, om de klachten te laten afnemen. Dat antibiotica werkt bij rosacea, komt omdat ze ook ontstekingsremmende effecten hebben. Ontstekingen aan de ogen nemen meestal ook af door deze medicijnen. Heb je veel last van roodheid en zichtbare bloedvaatjes, dan kan lasertherapie ingezet worden. Dit helpt om vaatjes weg te werken, zodat je ze minder duidelijk kunt zien.
Als je stopt met de behandeling, kunnen de klachten van rosacea soms terugkeren. Bij ongeveer de helft van de mensen blijven ze weg, terwijl ze bij de andere helft binnen enkele maanden weer opspelen.