null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van roodheid en schilfertjes rond je neus? Misschien heb je seborroïsch eczeem

Heb je vaak schilfertjes, jeuk of roodheid in je wenkbrauwen of rondom je neus? Dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat je last hebt van seborroïsch eczeem. Hoewel deze vorm van eczeem minder bekend is, komt dit wel vaak voor. Zo’n vijf procent van de bevolking heeft hier last van. Van het ontstaan en de symptomen tot de behandelmethode: we leggen je uit wat je over seborroïsch eczeem moet weten. 

En dít is de reden dat je er juist rond deze periode van het jaar extra last van kunt krijgen.

Wat is seborroïsch eczeem?

Bij seborroïsch eczeem heb je last van een milde vorm van eczeem. Vaak ontstaan er roodheid en schilfertjes in het gezicht en op een behaarde hoofdhuid. Je kunt vooral last krijgen van dit soort klachten rond de plooien naast je neus en in je wenkbrauwen. Daarnaast zit het vaak ook langs je haargrens en achter je oren. In sommige gevallen kan seborroïsch eczeem ook uitbreiden naar het gebied rond je wimpers of naar andere huidplooien, zoals onder je borsten, je navel, je liezen, je buikplooi, je bilspleet of rond je anus.

Oorzaken

Hoewel het niet helemaal zeker is, ontstaat seborroïsch eczeem bij volwassenen waarschijnlijk door een gist dat op de huid leeft. Dit is een soort schimmel en wordt ook wel Pityrosporum ovale of Malassezia furfur genoemd. Dit komt bij iedereen op de huid voor. Deze gist leeft van vetten die op je huid aanwezig zijn. Als je een vettere huid hebt, dan heb je waarschijnlijk meer gisten op je huid. Toch kan het ook zijn dat hier geen verschil in zit, maar dat sommige mensen gewoon heftiger op de gisten reageren. Dit kan mogelijk komen door genetische aanleg en de samenstelling van talg en een gist.

Factoren die seborroïsch eczeem kunnen verergeren zijn:

  • Stress
  • Emotionele spanning
  • Lagere temperaturen in de herfst en winter
  • Droge lucht in huis door de verwarming

Symptomen

Je kunt seborroïsch eczeem net als gewoon eczeem herkennen aan roodheid, jeuk en schilfertjes. De schilfertjes kunnen er bij deze vorm van eczeem gelig en vettig uit zien. Daarnaast is seborroïsch eczeem vooral te herkennen aan dat het veelal voorkomt op je gezicht. De jeuk klachten zijn bij deze vorm van eczeem wel een stuk milder. Als er te veel van dezelfde gisten op je romp aanwezig zijn, kan dit irritatie veroorzaken en kunnen er zelfs kleurverschillen op de huid ontstaan. Dit wordt ook wel pityriasis versicolor genoemd.

Lees ook: Last van eczeem? Zo breng je make-up het beste aan

Klachten aan je hoofdhuid

Het gist kan ook op je hoofdhuid voorkomen en klachten veroorzaken. Vaak gaat het om roodheid en een geïrriteerde hoofdhuid en ontstaat er roos. Eigenlijk is roos dus ook een vorm van seborroïsche eczeem. Daarnaast kunnen de gisten je haarzakjes irriteren en kunnen er kleine puistjes ontstaan. Dit kan ook bij de haarzakjes op de rest van je lichaam ontstaan, voornamelijk op je rug.

Behandeling

Meestal is het voor een huidarts al met het oog vast te stellen dat het om seborroïsch eczeem gaat. Bij twijfel kan er bijvoorbeeld nog microscopisch onderzoek worden gedaan of een allergietest worden afgenomen. Als het blijkt dat je last hebt van seborroïsch eczeem krijg je vaak een behandeling die het aantal gisten op je huid moet verminderen en een ontstekingsreactie moet dempen. De gisten worden vaak geremd met een antischimmelmiddel en de ontsteking met een ontstekingsremmende crème. Daarnaast kan lichttherapie een oplossing bieden. Een behandeling tegen seborroïsch eczeem helpt de symptomen onderdrukken en de huid rustig te maken. Zodra je stopt met je behandeling kan het eczeem wel weer terugkomen.

Seborroïsch eczeem is een chronische aandoening die goed te onderdrukken is, maar kan spontaan weer de kop op steken. Dit kan binnen enkele maanden zijn, maar het kan ook jaren duren voordat het eczeem weer terugkomt.

Bron | Dr Leenarts, Huidziekten

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden