Last van rode vlekjes op je huid? Dit kan het betekenen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van rode vlekjes op je huid? Dit kan het betekenen

Van veranderingen in je huid kun je best wel schrikken. Vooral wanneer er opeens rode vlekjes of bultjes ontstaan. Waarschijnlijk gaat het hierbij om seniele angiomen of petechiën, die meestal onschuldig zijn.

In dit artikel leggen we je uit waar je ze aan kunt herkennen en wanneer je je zorgen moet maken.

Seniele angiomen

Seniele angiomen komen vaak voor en zijn volkomen onschuldige huidverschijnselen. Ze worden ook wel ruby spots, robijnrode angiomen, bloedblaartjes of kersenwratjes genoemd, omdat ze te herkennen zijn aan hun rode kleur.

Angiomen ontstaan wanneer bloed- of lymfevaten abnormaal dicht op elkaar geplakt zijn in en onder de huid. Ze komen voor bij alle leeftijden en kunnen soms al vanaf de geboorte aanwezig zijn. Maar meestal nemen ze toe naarmate je ouder wordt, omdat seniele angiomen ontstaan door huidveroudering.

Seniele angiomen herkennen

Naast de helderrode kleur kun je seniele angiomen herkennen als kleine korreltjes ter grootte van een aantal millimeters. Wanneer je erop drukt verdwijnen de angiomen niet en als je eraan krabt kunnen ze gaan bloeden.

Je kunt ze op veel verschillende plekken op je lichaam tegenkomen, maar ze komen het vaakst voor op de romp, armen of benen. In sommige gevallen komen ze ook voor in het gezicht, wat voor veel mensen erg vervelend is. Gelukkig kunnen seniele angiomen nooit kwaadaardig worden, maar ze kunnen wel op verschillende manieren worden verwijderd als je er last van hebt. Zo kunnen de angiomen worden verwijderd door een laserbehandeling, door ze weg te laten schrapen of ze weg te laten branden. Maak je je toch zorgen om de plekjes? Dan is het verstandig om ze door je huisarts of dermatoloog te laten bekijken.

Petechiën

Naast seniele angiomen bestaan er ook petechiën. Dat zijn hele kleine onderhuidse bloedingen die ontstaan wanneer kleine bloedvaatjes in de huid openbreken. Petechiën worden ook wel puntbloedingen genoemd of purpura, wanneer ze groter zijn dan drie millimeter. Je kunt ze herkennen als een kleine rode of paarsachtige vlek op je huid en wanneer je erop drukt verandert de kleur niet.

Meestal zijn petechiën onschuldig en kunnen ze op veel verschillende manieren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een beschadiging van de huid wanneer je te hard krabt, hard hoesten, een zuigzoen of door het gebruik van bepaalde medicijnen zoals antibiotica, bloedverdunners of corticosteroïden.

Petechiën herkennen

Petechiën lijken een beetje op huiduitslag, maar zijn toch anders. Bij huiduitslag zijn er namelijk geen onderhuidse bloedingen te zien. Naast de paarse of rode kleur van petechiën kunnen ze soms pijnlijk zijn. Wanneer je het verschil tussen huiduitslag of petechiën wil ontdekken, kun je een glas plat (niet met de scherpe kant) op de huid drukken. Wanneer je vlekjes door het glas blijft zien, weet je dat je te maken hebt met petechiën.

Je kunt petechiën op verschillende manieren op je lichaam krijgen, maar ze komen het vaakst voor op de benen, enkels, dijen, billen, rug, schouders of in het gezicht. Vooral bij oudere mensen met een broze huid kunnen bloedvaatjes makkelijk beschadigen door vallen of stoten. Daarom komen petechiën bij ouderen vaak voor op de armen of benen. Daarnaast kunnen petechiën voorkomen op je slijmvliezen. Je kunt ze dan zien in het gehemelte of aan de binnenkant van de oogleden.

Petechiën door ernstige aandoeningen

Meestal verdwijnen petechiën vanzelf en zijn ze niet schadelijk. Toch zijn er een aantal symptomen om op te letten. Wanneer je naast de petechiën last hebt van klachten zoals ernstige hoofdpijn, moeite hebt met ademhalen, hoge koorts, desoriëntatie of een stijve nek, is het verstandig om contact op te nemen met een arts. Petechiën kunnen namelijk een symptoom zijn van leukemie, een meningokokkeninfectie, hersenvliesontsteking, knokkelkoorts, longontsteking, coeliakie, endocarditis, de ziekte van Kawasaki en het syndroom van Sjögren.

Bron | huidarts, gezondheidsplein, gezondheid.be

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden