Last van puistjes op je hoofdhuid? Dit kun je ertegen doen
Bij puistjes denk je misschien vooral aan je gezicht, maar ze kunnen ook op een hoop andere plekken op je lichaam voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan je borst, je schouders en rug. Zelfs op je hoofdhuid kun je last krijgen van puistjes. Hoewel je ze daar misschien minder goed kunt zien, maakt dat het niet per se minder vervelend. We leggen je uit wat je hiertegen kunt doen.
Zowel een droge als een vette hoofdhuid zijn de ideale basis voor puistjes.
Puistjes op je hoofdhuid
Puistjes kunnen op je hele lichaam ontstaan als gevolg van een verstopping van een talgklier of haarzakje. Hierdoor kunnen overtollig talg, vuil en je dode huidcellen je huidporiën niet meer uit. Daardoor ontstaat een opeenhoping, ook wel bekend als mee-eters. En die mee-eters kunnen vervolgens weer gaan ontsteken door schadelijke bacteriën. Zo’n ontstoken verstopping heet een puistje.
Bij puistjes op je hoofdhuid gaat het niet om het verstoppen van de talgkliertjes, maar de ontstoken haarzakjes zijn hier de boosdoener. Als de haarwortelzakjes op een behaard hoofd en in de nek chronisch ontstoken zijn en er meerdere ronde huidkleurige bultjes of puistjes ontstaan noemen we dit acne, ook wel: ‘folliculitis keloïdalis’.
Haaruitval en littekens
Hoewel puistjes op je hoofdhuid een stuk minder goed zichtbaar zijn, maakt dat de huidaandoening niet minder vervelend. Op de lange termijn kan zo’n chronische ontsteking aan de haarwortelzakjes zelfs leiden tot littekens en haaruitval. Doordat je haarwortelzakjes door ontstekingen worden aangetast ontstaat er op die plek littekenweefsel en kan er geen nieuw haar meer groeien. Hierdoor kun je last krijgen van blijvende kale plekken.
Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval
Symptomen
Puistjes op de hoofdhuid ontstaan vaak voornamelijk op het achterhoofd en in de nek. Waarom dat precies is, is niet duidelijk. Daarnaast kun je zoals hierboven al werd genoemd last krijgen van haaruitval en kale plekken. Ook kunnen de puistjes pijn doen, jeuken en branderig aanvoelen.
Droge of vette hoofdhuid
Zowel bij een droge als vette hoofdhuid kun je last krijgen van puistjes op je hoofdhuid. Bij een vette huid komt dat door de overproductie van talg. Bij een droge hoofdhuid komt dit doordat je lichaam extra nieuwe huidcellen aanmaakt. En die nieuwe cellen zijn vatbaarder voor bacteriën en schadelijke stoffen, waardoor je haarzakjes ontstoken kunnen raken.
Puistjes voorkomen
In de meeste gevallen zal een sporadisch puistje op je hoofdhuid binnen een week weer wegtrekken. Maar mocht dit een paar weken blijven zitten, je de bultjes verdacht vinden, last hebben van heel veel puistjes of hier klachten zoals pijn en jeuk aan ervaren, neem dan altijd contact op met de huisarts en/of dermatoloog.
Daarnaast kun je puistjes zo veel mogelijk voorkomen door je hoofdhuid zo gezond mogelijk te houden. Vermijd haarproducten met (overmatig) veel olie, sulfaten of het ingrediënt laureth-4 erin. Ook kan het helpen om je haar iets vaker te wassen dan je misschien gewend bent. Zeker als gezweet hebt, bijvoorbeeld na het sporten, is het belangrijk om je haar zo snel mogelijk te wassen. Zo kan vuil en vet zich niet te veel opstapelen.
Probeer daarnaast je haarproducten voorzichtig op je hoofdhuid aan te brengen, dus met je vingertoppen en niet met je nagels. Dat kan de hoofdhuid irriteren. Zorg altijd dat je make-up goed weghaalt bij de haargrens, maak je haarborstel vaker goed schoon en vervang regelmatig je beddengoed en kussenslopen.
Beeld | Getty Images